GÅR FOR SENTRALISERING: Både Norsk gynekologisk forening og Jordmorforeningen går inn for å sentralisere fødetilbudet. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
GÅR FOR SENTRALISERING: Både Norsk gynekologisk forening og Jordmorforeningen går inn for å sentralisere fødetilbudet. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Fagfolk vil sentralisere fødetilbudet

Jordmødrenes og gynekologenes foreninger vil ha færre fødeavdelinger og fødestuer her i landet.

Regjeringen skal nå behandle et forslag fra helseforetakene om å legge ned fire fødeavdelinger og to fødestuer.

Folkeaksjonen for lokalsykehusene protesterer, men får ikke støtte fra fagfolkene, skriver Aftenposten.

Går inn for sentralisering

Både Norsk gynekologisk forening og Jordmorforeningen går inn for å sentralisere fødetilbudet.

Gynekologforeningens leder Bjørn Backe frykter at såkalt forsterkede fødestuer tar imot og forløser kvinner som burde født på en fødeavdeling med større medisinsk beredskap.

– Forsterkede fødestuer har verken systemer eller kompetanse til å behandle syke nyfødte barn, eller nyfødte som trenger intensivbehandling, sier han.

Jordmorforeningen er enig.

– Mangelen på leger med kompetanse på fødselshjelp/operative forløsninger, gjør at Helsedirektoratet i sine kvalitetskrav ikke tilrådet fortsatt drift eller opprettelse av forsterkede fødestuer, sier foreningens leder Marit Heiberg.

– De forsterkede fødestuene må enten rustes opp til fødeavdelinger, gjøres om til jordmorstyrte fødestuer eller dessverre legges ned, mener hun.

Mener fagfolkene tar feil

Bente Øien Hauge, som leder Folkebevegelsen for lokalsykehusene, mener fagfolkene tar feil.

– Det er mulig å finne løsninger på trening, bemanning og så videre, hvis man vil. Jeg mener fagfolkene har kjørt seg inn i et ideologisk blindspor, fordi de holder fast ved at komplikasjoner kan forutses. Jeg kjøper ikke at fødestuene blir bedre uten lege, sier hun. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2