EU-presidenten vil forhandle med Norge om billigere gass
BRUSSEL/OSLO (TV 2): EU-kommisjonen går inn for et pristak på russisk gass – og vil ha forhandlinger med Norge om det samme. Russland truer med full stans i leveransene som svar.
Ønsket om forhandlinger med Norge framgår av dokumenter som lekket til pressen i Brussel.
EU-kommisjonens primære forslag er at det skal settes et pristak på gass som importeres fra Russland. Det kan da bli forbudt å kjøpe gass fra Russland til en høyere pris enn dette.
Men kommisjonen håper også på billigere gass fra Norge – gjennom forhandlinger:
«Pålitelige leverandører som Norge har maksimert sine gassforsyninger til EU. Dialog med disse partnerlandene for å sikre forsyningene og lavere priser gjennom forhandlinger bør forfølges videre», skriver EU-kommisjonen i et av dokumentene som har lekket ut.
Good to speak with @jonasgahrstore on 🇺🇦 and energy.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 7, 2022
🇳🇴 has increased its gas production to supply the EU.
Norway is a true anchor for Europe's energy security. pic.twitter.com/HgSIFpqNxG
I ettermiddag snakket EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på telefon.
– Vi vil nå sette oss grundig inn i forslagene som EU nå vurderer, sier Støre etter samtalen.
Støre er åpen
I et intervju med storavisa Financial Times sa Støre at Norge ikke vil «stenge døra» for diskusjoner om et pristak.
I ettertid har han likevel forsøkt å nyansere uttalelsen.
Makspris på gass var ikke et tema i samtalen med von der Leyen, skriver regjeringen i en pressemelding. Støre skal tvert imot ha pekt på at det er gassprodusentene som inngår avtaler med kunder i Europa.
– Det er selskapene som selger gassen, sier Støre.
– Forutsigbarhet og langsiktighet vil være en fordel både for gassprodusentene og kundene i Europa. Det vil legge til rette for at Europa får nok energi også i fremtiden, sier han.

Støre understreker likevel at regjeringen er åpen for å diskutere ulike løsninger.
– Europa er vårt viktigste marked og nære allierte. Dessuten påvirker de høye gassprisene i Europa som kjent også strømprisene her hjemme i Norge.
Equinor er for sin del skeptisk til et pristak på gass:
– Den grunnleggende utfordringen i denne situasjonen er manglende tilgang på energi, noe som driver prisene opp. Et pristak på gass vil være et finansielt virkemiddel, men det vil ikke gi ikke nye volumer til markedet, sier pressetalsmann Magnus Frantzen Eidsvold til TV 2.
Putin: – Idiotisk
Det er likevel Russland som er EU-kommisjonens hovedmål. Russland har tradisjonelt stått for rundt 40 prosent av gassleveransene til EU.
I en tale i Vladivostok tidligere onsdag raljerte Russlands president Vladimir Putin med forslagene. Han mener det vil være «idiotisk» av EU å innføre et pristak på russisk gass.

– Etterspørselen er så høy på de globale markedene at vi ikke vil ha noe problem med å få solgt den, sa Putin.
Hvis EU prøver seg, kan Russland svare ved å bryte kontraktene og stoppe forsyningene av gass, olje, diesel og kull fullstendig, advarte han.
– Et forsøk på å begrense prisene gjennom administrative tiltak er bare vås, det er fullstendig nonsens.
Presidentens uttalelser er gjengitt av en rekke internasjonale nyhetsbyråer, deriblant Associated Press.
Går etter Putins inntekter
EU-kommisjonens president mener for sin del at Russland nå bruker gass som et våpen.
Det er dette EU vil svare på:
– Vi vil foreslå et pristak på russisk gass. Målet her er veldig klart: Vi må kutte Russlands inntekter, som Putin bruker på den grufulle krigen mot Ukraina, sa von der Leyen da hun møtte pressen onsdag.
De nye forslagene skal diskuteres videre på et krisemøte mellom EUs energiministre fredag.
– Jeg er sikker på at vi med samhold og solidaritet kan vi komme gjennom dette, sa von der Leyen.
Vil ta superprofitten
I tillegg vil EU-kommisjonen inndra noe av superprofitten som mange kraftselskaper nå opplever på grunn av de skyhøye strømprisene.
Ifølge lekkede dokumenter planlegger EU-kommisjonen å sette pristaket til om lag 2 kroner per kilowattime.
Det EU-kommisjonen legger opp til, er likevel ikke en makspris for vanlige forbrukere. Strømmen fortsatt skal selges til markedspris. I stedet skal det settes et tak på kraftselskapenes profitt. Dette pristaket skal gjelde for kraft som er billigere å produsere enn gasskraft, og som har lave utslipp. Superprofitten som inndras, skal så kanaliseres tilbake til husholdninger og bedrifter.

Bakteppet er at strømprisene nå defineres av gassprisene. Det betyr at strøm fra andre kilder – som vannkraft – selges til langt høyere pris enn produksjonskostnaden.
– Tida er inne for at forbrukerne får nyte godt av de lave kostnadene ved lavutslippskilder, sa von der Leyen.
Samtidig foreslår kommisjonen å innføre obligatoriske krav til strømsparing på de tidene av døgnet hvor forbruket er størst.
Krever «solidaritetsbidrag» fra olje og gass
EU-kommisjonens president roste Norge for hjelpen i den vanskelige situasjonen.
– I dag leverer Norge mer gass til Europa enn Russland, påpekte hun.
Men også olje- og gasselskapene må bidra økonomisk i den energikrisen Europa nå opplever, ifølge von der Leyen.
– Olje- og gasselskaper har også tjent massive summer. Vi vil derfor foreslå et solidaritetsbidrag for fossilselskaper, for alle energikilder må bidra i denne krisen.
Pengene som hentes fra olje- og gasselskapene bør ifølge von der Leyen brukes til å støtte sårbare husholdninger og støtte utbygging av fornybar energi på hjemmebane.
Equinor har forståelse for at ulike tiltak vurderes.
Men:
– Som selskap er vårt viktigste bidrag å opprettholde så høye, stabile og pålitelige leveranser av energi som mulig, sier Eidsvold.