EU: – Fløte og bacon er sunn mat

EU-kommisjonen foreslår at usunn mat tilført vitaminer eller mineraler kan merkes som helsefremmende. – Meningsløst, mener Forbrukerrådet.

– Produkter som inneholder mye sukker, salt og fett blir ikke sunne selv om de tilsettes vitaminer og mineraler og bør heller ikke markedsføres som det, sier rådgiver Hege Thorkildsen i Forbrukerrådet.

Forslaget fra EU-kommisjonen innebærer for eksempel at frokostblandinger fulle av sukker, men tilsatt omega-3, kan merkes som sunn mat. Brus, kjeks, fløte og bacon er andre eksempler på varer som kan tilsettes vitaminer og mineraler for deretter å kunne markedsføres som sunn mat.

– De danske forbrukerorganisasjonene anslår at 90 prosent av alle mat- og drikkevarer kan sunnhetsmerkes, dersom forslaget går igjennom. Det sier seg selv at det blir meningsløst hvis nesten all mat kan utstyres med helsepåstander, sier Thorkildsen.

Forbrukerorganisasjonene i Europa har nå gått sammen om en kampanje for å få EU-kommisjonen til å innse konsekvensene av det foreslåtte regelverket og foreta endringer.

På grunn av EØS-avtalen vil reglene også gjelde for Norge, dersom de blir vedtatt. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2