Etterforskes som terror: – Grunn til å anta at han hadde som mål å skape frykt

Oslo politidistrikt opplyser at de etterforsker skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag som terror. Den pågrepne er siktet for drap, drapsforsøk og terror.

To personer er døde og 21 personer er skadd etter den alvorlige hendelsen ved C.J. Hambros plass i Oslo sentrum natt til lørdag.

Hendelsen fant sted i et område med flere utesteder og barer, blant annet London pub, som er et kjent utested for skeive.

Politiet har pågrepet en antatt gjerningsperson.

Etterforskes som terror

Hendelsen etterforskes som terror, opplyser Oslo politidistrikt lørdag morgen.

– Vi fikk i natt en melding om en alvorlig hendelse, hendelsen ble definert som en PLIVO-hendelse, altså pågående livstruende vold, sier politiinspektør Tore Soldal under en pressekonferanse lørdag morgen.

Han opplyser at politiet fikk melding om hendelsen klokken 01.14. Allerede klokken 01.19 var den antatte gjerningsmannen pågrepet.

– Vi antar per nå at det kun var en gjerningsperson, men så tidlig kan vi ikke si noe sikkert om det, sier han.

Politiet opplyser at mannen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling.

– Det er grunn til å anta at han hadde som mål å skape frykt i befolkningen, sier politiadvokat Christian Hatlo.

10 alvorlig skadd

Oslo politidistrikt opplyser at to personer er døde, 10 personer er alvorlig skadd og 11 personer er lettere skadd.

Ingen av de skadde er livstruende skadd.

Hatlo opplyser at den siktede mannen er norsk statsborger, men opprinnelig fra Iran. Han er kjent for politiet fra før, men er kun domfelt for mindre forhold.

– Vi har ganske god oversikt over hendelsen blant annet basert på vitneavhør på stedet. Det er også video som viser store deler av hendelsen, sier Hatlo.

Politiet har beslaglagt to telefoner, og jobber også på to leiligheter som er relatert til den siktede. Leilighetene skal ransakes av krimteknikere.

Hatlo sier politiet ønsket et avhør med siktede så fort som mulig.

– Vi må avdekke motiv, og det viktigste i mine øyne er avhør av siktede. Slik denne hendelsen er, særlig med tanke på London Pub, er det grunn til å tro at det kan dreie seg om hatkriminialitet, sier han.

Politiet opplyser at mannen er tidligere kjent for PST, uten at de ønsker å utdype dette.

Dette bekrefter også PST.

– PST er orientert om skytingen i Oslo natt til lørdag. Den pågrepne er kjent for PST fra tidligere. Vi bidrar nå med all relevant informasjon vi har til Oslo PD, og jobber med å avklare om det kan være planlagt flere voldshandlinger. Foreløpig har vi ikke indikasjoner på det, skriver PST på Twitter lørdag formiddag.

– Vi jobber tett med PST for å avdekke hva han har drevet med, og om det kan knyttes til denne hendelsen, sier Hatlo.

På spørsmål under en pressekonferanse lørdag morgen bekrefter politiet at psykiatri er en av hypotesene de har rundt årsaken til hendelsen.

Øker tilstedeværelsen

Politiet setter nå inn tiltak i Oslo, og opplyser at de øker sikkerheten flere steder.

– Vi har ikke grunn til å tro at det vil skje nye hendelser i nær fremtid, men vi kan ikke utelukke det. Vi har store styrker ute, sier politiinspektør Soldal.

Han opplyser at politiet vil være svært tilstedeværende i hovedstaden framover.

Pride Oslo opplyste lørdag morgen at de avlyser lørdagens Pride-parade. Politiet har anbefalt at Pride-relaterte arrangementer avlyses.

– Det er flere store arrangement som ikke har med Pride å gjøre, og det kommer ingen anbefalinger om at disse må avlyses. Vi mener at vi skal klare å sikre disse arrangementene på en trygg måte. Vi har iverksatt både synlige og usynlige grep i samfunnet, sier politiinspektøren.