etiopiere-søksmål - Staten avviser etiopiernes massesøksmål

Regjeringsadvokaten setter ned foten for gruppesøksmålet fra 342 etiopiere som har saksøkt staten for å ha inngått en returavtale med hjemlandet deres.

Gjennom advokat Bent Endresen saksøkte etiopierne Justisdepartementet og krevde at returavtalen stoppes. Regjeringsadvokat Kirsten Berger slår i tilsvaret fast at vilkårene for gruppesøksmål ikke er til stede, melder Stavanger Aftenblad.

«Kravene fra de 342 saksøkerne bygger åpenbart ikke på samme faktiske og rettslige grunnlag. Selv om sakene gjelder krav om asyl og vern mot utsendelse, innebærer disse spørsmålene at det må foretas individuelle vurderinger hos den enkelte part», skriver regjeringsadvokaten i svarbrevet til advokat Endresen.

I slutten av januar undertegnet Norge en utleveringsavtale med Etiopia. For etiopiere som ikke returnerer frivillig, åpner avtalen for tvangsretur.

– Da har vi ikke noe annet valg enn å kjøre de 342 sakene som enkeltsaker i rettsapparatet. Det kan komme til å ta tid, sier Girum Zeleke, som fungerer som gruppens talsmann, til avisen.

Saksøkerne har ulike asylgrunnlag og ulik tilknytning til Norge, og de kom hit på ulike tidspunkt, påpeker Berger. Hun slår videre fast at den generelle sikkerhetssituasjonen i Etiopia ikke tilsier at samtlige saksøkere ved retur står i reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2