SKJØT PÅ FOLK: Espen Andersen Bråthen løsnet en rekke piler mot folk inne på Coop Extra i Kongsberg. Fredag falt dommen i Buskerud tingrett mot mannen som tok livet av fem personer. Foto: Politiet
SKJØT PÅ FOLK: Espen Andersen Bråthen løsnet en rekke piler mot folk inne på Coop Extra i Kongsberg. Fredag falt dommen i Buskerud tingrett mot mannen som tok livet av fem personer. Foto: Politiet

Espen Andersen Bråthen kan ikke straffes: Dømt til behandling

38 år gamle Espen Andersen Bråthen er funnet skyldig i å ha drept fem mennesker i Hyttegata på Kongsberg i oktober i fjor. Han er dømt til tvungent psykisk helsevern og vil ikke anke dommen.

Dommen fra Buskerud tingrett ble offentliggjort ved 09.30-tiden fredag morgen.

Bråthen, som oppholder seg på Dikemark sykehus, ble selv kjent med innholdet i dommen en halvtime før pressen gjorde det samme.

– Han forventet dette, og vi forberedte ham også på at det kom til å bli en sånn dom, sier domfeltes forsvarer Fredrik Neumann til TV 2.

Dommerne mener at drapene har skjedd på en «særdeles brutal og gruvekkende måte» og at de etterlatte har vært sterkt berørt av handlingen.

I den omfattende dommen på 56 sider, slår retten fast at 38-åringen skal dømmes til tvungent psykisk helsevern. Dette er i tråd med aktors påstand i saken.

– Dette mener vi er et riktig resultat, og det var også dette vi prosederte på, sier statsadvokat Andreas Christiansen til TV 2.

PUNKTUM: Statsadvokat Andreas Christiansen er tilfreds med dommen. Foto: Tom Rune Orset / TV 2
PUNKTUM: Statsadvokat Andreas Christiansen er tilfreds med dommen. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

– Et punktum

Bråthen er også dømt for elleve drapsforsøk.

«Tiltalte hadde et klart og tydelig mål om å ta livet av flest mulig. Det er lett å tenke at hans handlinger kunne medført at ytterligere liv var gått tapt om han ikke hadde blitt pågrepet på det tidspunkt han gjorde», heter det i dommen.

Statsadvokaten mener den grundige dommen gjenspeiler alvoret i denne saken.

– Jeg håper dette kan være med på å sette et punktum for lokalbefolkningen og at det kan bli lettere for Kongsberg-regionen å komme seg videre, sier Christiansen.

Ankes ikke

Domfeltes forsvarer, Fredrik Neumann, opplyser at han har vært i kontakt med sin klient fredag.

– Det er en dom som er som forventet og det er etter min oppfatning et riktig resultat. Dommen er i tråd med min og aktors prosedyre, sier han.

Han opplyser at det ikke er aktuelt for dem å anke dommen.

FORSVARER: Advokat Fredrik Neumann ivaretar Espen Andersen Bråthens interesser. Foto: Tom Rune Orset / TV 2
FORSVARER: Advokat Fredrik Neumann ivaretar Espen Andersen Bråthens interesser. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

At de etterlatte og fornærmede tilkjennes det han beskriver som «romslig oppreisningserstatning», mener Neumann er forståelig.

– Oppreisningserstatningene er særdeles romslige, men det er naturlig i en så alvorlig sak, sier advokaten.

Stakk av

Det var den 13. oktober i fjor at han bestemte seg for å angripe.

Etter å ha kjøpt inn bue, piler og kniver, sendte han først en SMS for å sjekke saldoen på sin egen bankkonto.

Deretter gikk han de få metrene fra sin bolig og opp til Coop Extra på Kongsberg.

De neste minuttene ble mange mennesker utsatt for livsfare da Bråthen skjøt piler mot dem. Først utenfor butikken og deretter innendørs.

Videoer viser hvordan flere personer løper for livet med gjerningsmannen, iført singlet og sokker, hakk i hæl.

Blant de som prøvde å evakuere folk, var politimannen Rigoberto Villarroel som tilfeldig ankom butikken utenfor arbeidstid. Han fikk selv et pilskudd i ryggen.

Kort tid senere, klokken 18.18, ankom bevæpnet politi, men de trakk seg tilbake for å ta på seg verneutstyr. I mellomtiden slapp Bråthen unna gjennom en nødutgang i butikken.

Da tok han seg ned til Hyttegata.

Redd for å bli blind

Der gikk han fra hus til hus og drepte Liv Berit Borge (75), Gunnar Erling Sauve (75), Gun Marith Madsen (78), Amanda Meyer (52) og Hanne Merethe Englund (52).

En halvtimes tid etter at politiet først påtraff domfelte, ble han pågrepet.

I rettssaken hadde han en forklaring som tidvis var vanskelig å henge med på. Blant annet sa 38-åringen at han bodde i en leilighet uten dagslys.

OFRENE: Andréa Meyer (f. v.), Liv Berit Borge, Hanne Merethe Englund, Gun Marith Madsen og Gunnar Erling Sauve, 75 år. Foto: Privat
OFRENE: Andréa Meyer (f. v.), Liv Berit Borge, Hanne Merethe Englund, Gun Marith Madsen og Gunnar Erling Sauve, 75 år. Foto: Privat

– Øyet må se til venstre, høyre, opp og ned. Det gjorde ikke øynene mine. Jeg fikk symptomer på grønn stær, og det presset veldig. De siste månedene var jeg sikker på at jeg skulle bli blind, så jeg bestemte meg for å gå ut og drepe, sier Bråthen.

Årsaken til at han oppsøkte butikken var at han forventet å finne flest mennesker der.

SKAL BEHANDLES: Espen Andersen Bråthen forblir underlagt psykiatrisk behandling. Foto: Ane Hem / TV 2
SKAL BEHANDLES: Espen Andersen Bråthen forblir underlagt psykiatrisk behandling. Foto: Ane Hem / TV 2

I retten ble det grundig dokumentert hvordan Bråthen over mange år har slitt med psykisk sykdom og at han har vært mer eller mindre isolert fra omverdenen.

Buskerud tingrett peker på «at de handlinger som tiltalte har begått, i seg selv bærer preg av meget sterk grad av alvorlig svikt i virkelighetsforståelse og funksjonsevne. Dette er grusomme gjerninger som er vanskelig å tilskrive en person med normal virkelighetsforståelse og funksjonsevne».

– Tilfreds

Advokat Astrid Røkeberg har hatt rollen som koordinerende bistandsadvokat i saken. Hun beskriver dommen som grundig.

– Dette er en helt spesiell sak, så da er det naturlig at dommen blir så lang, sier hun.

I retten har hun bistått de etterlatte etter Gun Marith Madsen og én av de fornærmede.

– De er tilfreds med at påtalemyndigheten har fått medhold i det de prosederte på, og at oppreisingsbeløpene er betydelig opp fra den vanlige normen.

Kritiserer rapport

I etterkant av hendelsene har et utvalg evaluert politiets håndtering før og under angrepet.

Rapporten lister opp 35 forbedringspunkter, som blant annet handler om samhandling mellom politiet, PST, psykiatrien og velferdsetaten.

Samtidig går de langt i å frikjenne politiets operative håndtering, som i kjølvannet av drapene har vært kritisert:

«De første patruljene leverte det man kunne forvente, gitt ressursene som var tilgjengelig innledningsvis».

Konklusjonene rundt den operative håndteringen har fått Knut Fure, som bistår de etterlatte etter to av de fornærmede, til å reagere kraftig.

Statsforvalteren i Oslo og Viken har også tatt for seg helsevesenets oppfølging av domfelte. De konkluderte med at Bråthen fikk forsvarlig helsehjelp, samtidig som de har pekt på at noen forhold «kunne vært bedre».

Domfeltes forsvarer, Fredrik Neumann, har ikke besvart TV 2s henvendelser fredag. Det er dermed ikke kjent hvordan Bråthen stiller seg til dommen.