GLEMMER ALDRI: Statsminister Erna Solberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GLEMMER ALDRI: Statsminister Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
#metoo:

Erna Solberg: – Jeg unnskylder aldri det Terje Søviknes gjorde

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun aldri kommer til å unnskylde Terje Søviknes for overgrepssaken i 2000, men mener folk bør få en ny sjanse.

Metoo-sakene har kommet på rekke og rad de siste ukene. I dag snakker også statsminister Erna Solberg (H) om egne erfaringer med seksuell trakassering i sin ungdomskarrière i politikken.

– Jeg har opplevd, særlig i min politiske ungdomstid, uønsket seksualisert oppmerksomhet, men aldri sånn at jeg vil kalle det trakassering. Men det er utfordrende i organisasjoner hvor det er yngre og eldre mennesker på samme sted, og dårlige sjekkeforsøk er irriterende og utfordrende å takle som ung jente, sier Solberg til TV 2.

Hun vedgår at Høyre har hatt «noen grove saker, også politianmeldelser» de siste 10–12 årene, men at det i dag ikke er noen pågående saker hun er kjent med.

– Det var veldig galt

Tilbake til 2000 det ble kjent at Terje Søviknes hadde hatt sex med en 16 år gammel FpU-delegat på en konferanse. Da var Søviknes nestleder i Fremskrittspartiet.

Olje- og energiminister Terje Søviknes.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Olje- og energiminister Terje Søviknes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Søviknes er i dag valgt av Solberg som olje- og energiminister. Statsministeren sier at Søviknes ikke er tilgitt for handlingene, men tilgitt i sitt politiske verv.

– Dette er en sak jeg aldri ville unnskyldt noen for. Det var veldig galt. Samtidig mener jeg at alle må få en ny sjanse i vårt samfunn og du skal ha mulighet til å komme tilbake. Min opplevelse er at Terje Søviknes tydelig har sagt at han også mener at det var feil og at han har levd med det hver dag siden dette skjedde. Da er det også på tide å gi folk nye sjanser, sier hun.

Politiet etterforsket Søviknes-saken på eget initiativ, men saken ble henlagt fordi det ikke var bevist at det var begått en straffbar handling. Verken Frp-leder Siv Jensen eller Søviknes har ønsket å kommentere denne saken til TV 2.

Dårlig håndtering

Solberg sier også at hun synes Frp håndterte saken dårlig, blant annet fordi de benektet at noe hadde skjedd. Hun tror alle lærte mye av den saken, blant annet hvor viktig det er å stille opp for offeret.

– Alle vi andre lærte mye av det jeg vil kalle Frps dårlige behandling av saken den gang. Men tok for lite hensyn til offeret og tok for lite hensyn til det, og det lærte Frp av også.

TV 2 / NTB