Erna kan gi Jagland Nobel-problemer

Erna Solberg vil foreslå å gi Nobels fredspris til en russisk menneskerettsaktivist, men frykter at det by på problemer for Nobel-sjef Thorbjørn Jagland.

- Min kandidat er menneskerettsorganisasjonen Memorial og lederen Svetlana Gannusjkina, sier Solberg til VG.

Det kan bety at diskusjonen om Jaglands dobbeltrolle som generalsekretær i Europarådet og leder i Nobelkomiteen blusser opp igjen. I fjor høst sa jussprofessor Eivind Smith at Jagland ikke vil kunne gi fredsprisen til en russisk dissident uten å tenke over sin rolle i Europarådet som brubygger mellom øst og vest.

- Jeg nominerer ikke Memorial for å utfordre Jagland. Men hvis han selv må veie en slik kandidat opp mot sin posisjon i Europarådet, så står Jagland i et dilemma, sier Erna Solberg, som varsler at hun vil sende forslaget til Nobelkomiteen innen fristen 1. februar. Alle norske og utenlandske parlamentarikere har forslagsrett.

I en e-post til VG sier Jagland at han ikke vil ha noen problemer med å gi prisen til en hvilken som helst kandidat, unntatt Europarådet.

« ... Jeg vil derfor ikke ha noen problemer med å gi fredsprisen til menneskerettighetsforkjempere på noe som helst kontinent,» skriver Jagland. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2