Engh: – Nesten umulig å tro at dette er virkeligheten

Statsadvokat Inga Bejer Engh trakk fram beskrivelsene Anders Behring Breivik har gitt fra Utøya, og konkluderte med at «det er nesten ikke til å tro at dette er beskrivelser fra virkeligheten».

– Handlingene var nøye planlagt, og de overgår det vi trodde var mulig av utspekulert ondskap, sa statsadvokat Inga Bejer Engh da hun holdt første del av aktoratets prosedyre torsdag.

Istedenfor å gjennomgå hvert enkelt drap og drapsforsøk i regjeringskvartalet, gikk Engh igjennom hendelsesforløpet med mer generelle beskrivelser fra 22. juli. Bildet hun tegnet opp ble ikke mindre rystende av den grunn.

Statsadvokaten ga selv flere ganger uttrykk for at det har vært vanskelig å fatte at handlingene til Breivik 22. juli faktisk har funnet sted i virkeligheten.

– Det mest ubegripelige er tiltaltes beskrivelser av handlingene på Utøya. Han er helt upåvirket når han forteller om hvordan disse unge menneske ba for sine liv og hvordan han forsikret seg om at alle var døde, slik at han visste at målet var nådd, sa Engh.

– Uten snev av anger og følelser, beskriver han her i retten hvordan han lader om, mens de som ennå ikke er skutt sitter og venter på at han skal drepe dem. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2