emballasje-uenighet - Uenighet om miljøeffekten av engangsemballasje

Aktørene i dagligvarebransjen er uenige om miljøeffekten dersom emballasje for gjenbruk blir byttet ut med engangsemballasje.

Dagligvarebransjen har varslet at de ønsker mer bruk av engangsemballasje. Hos brusgiganten Coca-Cola i Norge sier kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud til Nationen at klimautslippene fra produksjon og logistikk blir redusert med opp til en tredel med nye flasker. Selskapet bestemte i vinter å gå over fra gjenbruksflasker til gjenvinningsflasker.

– Det er mange variabler som påvirker hvor mye utslippene kan reduseres med. For vår del vil det totale energiforbruket gå ned, forbruket av vann og kjemikalier til vasking går ned, og det blir mindre transport, sier Rømmerud.

Dagligvarehandelens miljøforum (DMF) som er eid av de fire store matkjedene, har fått Econ Pöyry til å undersøke en eventuell miljøgevinst. Deres rapport viser at klimautslippene blir redusert med 17 prosent. Han sier CO2-utslippene blir redusert med 7.000 tonn per år dersom alle plastflasker blir gjenvinningsemballasje.

– Det er i tillegg planer om å bygge et gjenvinningsanlegg utenfor Oslo. Da vil CO2-utslippene bli redusert med 13.000 tonn, sier han.

Men er det så enkelt? Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) mener ikke det etter at de fikk laget en motrapport som fastslår at miljøgevinsten er usikker.

– Det sier seg selv at i et system der du skal få ned forbruket av plast, så må det være mer miljøvennlig å bruke en flaske ti ganger i stedet for én, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2