GRUER SEG: Karin og Torger Tengs avbildet i rettssalen før saken mot Johny Vassbakk begynte mandag morgen. Foto: Frode Sunde / TV 2
GRUER SEG: Karin og Torger Tengs avbildet i rettssalen før saken mot Johny Vassbakk begynte mandag morgen. Foto: Frode Sunde / TV 2
TENGS-RETTSSAKEN:

Elden: – Foreldrene synes det er jævlig

HAUGESUND (TV 2): John Christian Elden representerer foreldrene til Birgitte Tengs. De ser ikke frem til åtte nye uker i retten.

– Foreldrene har levd med dette gjennom alle år, og får nå en ny historie presentert for seg. Det ripper opp i gamle sår, sier Elden.

Han møter i retten sammen med Karin og Torger Tengs, Birgittes foreldre.

– Det er vanskelig for dem, og jeg spurte Torger rett før jeg kom hit, og han sa han syns det var jævlig. Det er en beskrivelse som er dekkende for foreldre som har mistet sitt eneste barn, og som 27 år senere må stå i retten og høre saken på nytt, sier Elden.

Underveis på rettens første dag valgte foreldrene å forlate rettssalen.

– De opplevde det svært vanskelig. De begynte å gå når det ble lagt frem materiale fra åstedet og undersøkelser. Det ble for belastende for dem, selv om de var innstilt på og visste at dette ville komme, så var det for belastende, sier Elden.

Vil følge saken videre

– Kommer de til å følge saken videre?

De kommer til å følge saken. Om de kommer til å være her i salen, i andreetasjen med streaming eller få beskjeder fra oss som er bistandsadvokater, det må vi komme tilbake til.

Elden er åpen om at foreldrene til Tengs har ulikt syn på skyldspørsmålet i saken.

– Dette er to forskjellige mennesker som hver tenker for seg. De diskuterer det seg imellom. Begge er åpne, begge hører og lytter til det som kommer frem i retten, og begge vil sikkert trekke sine egne konklusjoner til slutt også, sier han.

Birgitte Tengs-saken på to minutter:

Vil gi svar

Statsadvokat Nina Grande beskriver saken som «alle foreldres mareritt».

– Ei jente på 17 år blir brått og brutalt revet bort fra familien sin. Drapet har satt dype spor i familien, i lokalsamfunnet og på han som i sin tid ble dømt for drapet og så frifunnet, sier hun i retten.

– Drapet har vært omtalt i media. Det er skrevet bøker, laget dokumentarer og podkaster. Saken må anses for å være blant de mest omtalte i norske medier.

På vei inn i rettssalen gaden andre statsadvokaten, Thale Thomseth, korte intervjuer til pressen.

– Dette er andre gangen påtalemyndigheten tiltaler en person for dette drapet. Det står mye på spill. Hvordan ser dere på det?

– Jeg kan godt forstå at man tenker sånn, og selvfølgelig ønsker vi å gi lokalsamfunnet på Karmøy, fetteren og ikke minst foreldrene til Birgitte noen svar. Så vi tar jo det innover oss, sier hun til TV 2.