Ekspertene advarer: Denne vasketabben må du unngå

Rengjøringsekspertene mener man vil kunne spare penger på å ta noen enkle grep når man tar klesvasken.

KLAR TALE: Joakim Hagen i Power har noen klare råd til hvordan du skal bruke vaskemaskinen din riktig. Foto: Erik Edland / TV 2
KLAR TALE: Joakim Hagen i Power har noen klare råd til hvordan du skal bruke vaskemaskinen din riktig. Foto: Erik Edland / TV 2

Klesvask er noe de fleste av oss gjør opptil flere ganger i uken. For mange betyr det kanskje å helle vaskemiddelet raskt i maskinen og sette i gang autoprogrammet.

Men det finnes flere fallgruver man helst bør unngå når man vasker klær. Det kan ha mye å si for resultatet.

Er du for eksempel sikker på hvilken skuff vaskemiddelet og skyllemiddelet skal i?

FALLGRUVE: På denne vaskemaskinen skulle vaskemiddelet i høyre skuff. Foto: Erik Edland / TV 2
FALLGRUVE: På denne vaskemaskinen skulle vaskemiddelet i høyre skuff. Foto: Erik Edland / TV 2

Joakim Hagen er salgssjef for hvitevarer i Power Norge. Han kan fortelle at det stort sett er slik at de fleste vaskemaskiner skal ha vaskemiddelet til venstre.

Selv om symbolene hovedsakelig skal være universale, så kan det være unntak.

Symbolet som ligner på en blomst, tilsier at det skal være skyllemiddel i skuffen. Mens symbolet som viser to streker, betyr som regel at skuffen skal fylles med vaskemiddel.

På de fleste vaskemaskiner er det også et symbol som viser én strek. Dette symbolet representerer forvask, som ble mer brukt før i tiden.

Kan få konsekvenser

Else Liv Hagesæther er rengjøringsekspert og har gitt ut flere bøker om rengjøring. Hun forteller at det kan få konsekvenser å bruke skyllemiddel der vaskemiddelet skal være – og motsatt.

– Hvis man bruker skyllemiddel der vaskemiddelet skal, så vil ikke tøyet bli vasket.

Dette kan Hagen også bekrefte.

– Hvis du tar tøymykner i vaskemiddelskuffen, så vil du gå glipp av vaskemiddelets effekt. Hvis begge er flytende, så vil det ikke skade maskinen, men du vil ikke få den samme vasken.

– Vil lukte

En vanlig tabbe vi nordmenn gjør med klesvasken er ifølge Hagen at vi heller ekstra mye vaskemiddel i maskinen når vi selv synes at tøyet er mer skittent.

RENGJØRINGSEKSPERT: Else Liv Hagesæther vet hvordan man skal unngå vasketabbene. Foto: Privat
RENGJØRINGSEKSPERT: Else Liv Hagesæther vet hvordan man skal unngå vasketabbene. Foto: Privat

– Det vil gjerne lukte hvis man bruker for mye vaskemiddel. I tillegg vil man ofte kunne se på klærne at det ligger igjen pulver eller vaskemiddelrester.

En annen tabbe flere gjør er å stappe maskinen for full. Dette sliter ut maskinen hvis den blir fylt opp med mer den har kapasitet til.

I tillegg vil det kunne føre til at man river ut belgen som er gummilisten rundt åpningen. Da må vaskemaskinen repareres.

– Bak belgen kan man fort også finne en sokk som på mystisk vis har vært borte, sier Hagen.

Rengjøringsekspert Hagesæther legger også til at vi ofte vasker tøyet før det er nødvendig, og at dette er med på å gi unødvendig slitasje.

Kan spare penger

Selv om mange ikke orker å sette seg inn i hvordan sin egen vaskemaskinen fungerer, så er Hagen klar på at det vil kunne lønne seg over tid.

VASKETRØBBEL: Disse ulike symbolene i vaskemaskinen kan føre til forvirring. Foto: Erik Edland / TV 2
VASKETRØBBEL: Disse ulike symbolene i vaskemaskinen kan føre til forvirring. Foto: Erik Edland / TV 2

Hvis man gjør vasken riktig og unngår de vanligste tabbene, så vil man kunne spare penger på strøm, vaskemiddel og tøy, mener han.

Slik gjør du det riktig

I tillegg til å vatre maskinen og at den står stødig, så har Joakim Hagen i Power Norge noen enkle tips til hvordan vaskemaskinen kan vare lengst mulig og at klærne skal bli rene:

1. Velg en vaskemaskin som er stor nok til husholdningen + programmer som passer dine behov.

2. Ikke ta ut alle klærne på en gang ved endt vaskesyklus, for dette vil skade belgen på maskinen.

3. Rens filteret etter behov (avhengige av hvor ofte du vasker), og kjør renseprogram/maskinrens rundt hver tredje måned.

4. Hold såpeskuffen ren. Enten vask den manuelt, eller kjøp en maskin som har automatisk rensing.

5. Bruk riktig mengde vaskemiddel og tøymykner. Vi ser at folk flest bruker for mye vaskemiddel på hver vask. Har du automatisk dosering, vil dette være fint for klærne og lommeboken.