TRAGEDIE: Politiet satte inn store ressurser inn i etterforskningen av saken i Brumunddal, der et barn ble drept av en rottweiler. Foto: Fredrik Hagen/NTB
TRAGEDIE: Politiet satte inn store ressurser inn i etterforskningen av saken i Brumunddal, der et barn ble drept av en rottweiler. Foto: Fredrik Hagen/NTB
Nær slektning av gutten tiltalt:

Eieren av hunden som drepte ettåring nekter straffskyld

Kvinnen i 50-årene er tiltalt etter at rottweileren hennes drepte en ett og et halvt år gammel gutt. Hun vil svare nei på skyldspørsmålet når rettsaken starter, sier advokaten hennes.

Den tragiske hendelsen skjedde i Brumunddal, da hun hadde besøk av barnet i fjor sommer. Kvinnen er i nær slekt med gutten og hans familie.

Til uka møter hun i retten tiltalt for uaktsomt å ha forvoldt en annens død.

Det skal være første gang noen i Norge er tiltalt etter denne paragrafen i forbindelse med at en hund dreper et menneske.

Verken statsadvokaten eller kvinnens advokat kjenner til at det har skjedd før.

Strafferammen er på seks års fengsel.

Rottweiler i hagen

– Hun vil svare nei på på skyldspørsmålet i begge tiltalepostene. Både i forhold til uaktsom forvoldelse av død og i forhold til å ha latt hunden være løs uten at den var forsvarlig inngjerdet, sier advokaten hennes, Jens-Henrik Lien, til TV2.

ALVORLIG TILTALE: Advokat Jens-Henrik Lien (t.v.) forsvarer kvinnen som er tiltalt for uaktsom forvoldelse av død. Bilde er tatt i en tidligere rettsak. Foto: Lise Åserud / NTB
ALVORLIG TILTALE: Advokat Jens-Henrik Lien (t.v.) forsvarer kvinnen som er tiltalt for uaktsom forvoldelse av død. Bilde er tatt i en tidligere rettsak. Foto: Lise Åserud / NTB

Kvinnen skal ha latt en rottweiler og en golden retriever gå løs i hagen med åpen verandadør inn til stuen. Mellom verandaen og stuen hadde hun satt opp en provisorisk grind.

– Uten tilsyn lot hun gutten være alene i stuen. På tross av grinden fikk rottweileren tak i gutten og bet ham i hodet og kroppen flere ganger. Barnet døde på stedet som følge av skadene det ble påført av bittene, framholdes det i tiltalebeslutningen.

– Ekstremt belastende

Advokaten til kvinnen sier eventuelt straffeansvar ikke er det viktigste for henne, og at hun har ikke noen bestemt oppfatning av ansvar.

– Det bør retten ta stilling basert på kvinnens forklaring. For henne er dette en ekstremt belastende sak og et ekstremt tap. Da blir det av mindre betydning hvordan retten ser på det strafferettslige, sier han.

Statsadvokaten sier de har forståelse for rettsaken setter kvinnen i en både vanskelig og belastende situasjon.

– Men like fult er det begått en alvorlig straffbar handling etter påtalemyndighetens syn. Det er derfor vi har innstilt på tiltale, sier statsadvokat Magnus Schartum-Hansen.

Hundeholdet skal gjennomgås

Sentralt i bevisførselen mot kvinnen står fire tidligere hendelser rundt kvinnens hundehold, som har skjedd mellom 2016 og 2019.

– Det dreier seg om hendelser som har betydning for skyldspørsmålet og vurderingen av tiltaltes aktsomhet, sier statsadvokaten.

Han bekrefter at seks vitner skal fortelle om episoder som handler om kvinnens hundehold.

Advokaten til kvinnen ønsker ikke å kommentere den varslede vitneførselen om dette.

Rettsaken starter mandag og skal gå over fem dager.

Blant vitnene er guttens foreldre.

Bistandsadvokaten til faren, Tore Müller Famestad, sier han ikke ønsker å gi noen kommentarer foran rettsaken.

Relatert

Mer innhold fra TV 2