E24: Ny strømprisrekord på Østlandet og Vestlandet – over 4 kroner kilowattimen i snitt

Strømprisen på Østlandet og Vestlandet er over fire kroner kilowattimen i snitt tirsdag, noe som er ny rekord, ifølge E24.

NY REKORD: Nye tall viser at Østlandet og Vestlandet vil få nok en strømprisrekord Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NY REKORD: Nye tall viser at Østlandet og Vestlandet vil få nok en strømprisrekord Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Den forrige rekorden ble satt rett før jul i fjor da døgnprisen kom opp i nesten fire kroner, skriver nettstedet.

De høyeste strømprisene tirsdag finner vi i Sørvest-Norge. Mellom klokken 8 og 9 på morgenen vil strømprisen der ligge på 5,74 kroner per kilowattime (kWh).

Det viser foreløpige tall fra nettsidene til strømbørsen Nord Pool. I Sørøst-Norge blir prisen 4,89 kroner per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir prisen 0,69 kroner, i Nord-Norge blir prisen 0,01 kroner, og i Vest-Norge blir prisen 4,6 kroner.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Snittprisen i landet vil tirsdag ligge på 2,87 kroner per kWh. Det er 0,23 kroner høyere enn på mandag og 2,1 kroner høyere enn samme dag i fjor. Den høyeste døgnprisen på strøm tirsdag finner vi i Sørvest-Norge på 5,33 kroner per kWh. Deretter kommer Sørøst-Norge med en døgnpris på 4,36 kroner, Vest-Norge med en døgnpris på 4,31 kroner, Midt-Norge med en døgnpris på 0,36 kroner og Nord-Norge med en døgnpris på 0,01 kroner

I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og på siden kommer nettleie. I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Den laveste kWh-prisen tirsdag blir mellom klokken 22 og 23 i Nord-Norge, da på 0,001 kroner. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst- og Vest-Norge 3,87 kroner, Sørvest-Norge 4,75 kroner og Midt-Norge 0,12 kroner.

Søndag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 6,063 og 0,0043 kroner per kWh. Samme dag i fjor var den på 0,85 og 0,49 kroner per kWh.