Dommer kjent inhabil i Munch-saken

Allerede før ankebehandlingen i Munch-saken startet i lagmannsretten tirsdag ble forhandlingene utsatt. En av dommerne ble kjent inhabil og ble umiddelbart byttet ut.

For femte gang skal en domstol ta stilling til om Bjørn Hoen (41) skal dømmes som bakmann for Munch-ranet i 2004. Det er fjerde gang saken er oppe til full hovedforhandling, og tredje gang i Borgarting lagmannsrett. Saken har versert i retten i flere år og startet heller ikke uten friksjon tirsdag.

Diskusjon om habiliteten til en av fagdommerne og om lekkasje av et hemmelig dokument som ved en feiltakelse skal ha blitt oversendt forsvareren, var årsaken til at rettens innledende behandling av saken måtte utsettes tirsdag formiddag.

Statsadvokat Geir Evanger ville ikke kommentere situasjonen som hadde oppstått før forhandlingene om dommer Jostein Roviks habilitet startet bak lukkede dører. Rovik har tidligere tatt stilling til hemmelige opplysninger i forbindelse med den såkalte Wonderboy-saken, et av Norges største hasjsmuglingsforsøk.

Også spørsmål om innsyn i selve dokumentene skal behandles av retten. Det er Hoens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, som enda en gang har bedt om innsyn i dokumentene.

Furuholmen mener dokumentene kaster et viktig lys over sakens helhet. Advokaten mener påtalemyndigheten bruker den tidligere straffedømte 41-åringen som syndebukk i et spill hvor andre kjente kriminelle blir beskyttet. Hoen nekter nemlig ikke for å ha hatt befatning med ransbilen, som påtalemyndigheten hevder. Han sier imidlertid at han ikke ante noe om ranet av Munch-bildene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2