RØMTE: Her går Stig Millehaugen ut av fengselet i Trondheim 1. juni. Foto: Politiet
RØMTE: Her går Stig Millehaugen ut av fengselet i Trondheim 1. juni. Foto: Politiet

Dobbeltdrapsdømte Stig Millehaugen er pågrepet: – Har vært i skogen

Etter en uke på rømmen er den dømte dobbeltdrapsmannen Stig Millehaugen (53) pågrepet på Oppsal i Oslo. Politiet opplyser at han er sliten og medtatt.

Millehaugen møtte ikke opp etter endt permisjon fra Trondheim fengsel onsdag 1. juni. Politiet slo da riksalarm og sendte i tillegg ut internasjonal etterlysning.

Siden har han vært på rømmen – frem til nå.

Det opplyser politiet i en pressemelding etter at TV 2 først fikk pågripelsen bekreftet fra flere kilder onsdag formiddag.

– Vært i skogen

Pågripelsen fant sted rundt klokken 10.30 i Østmarkveien i Oslo. Ifølge politiet var den udramatisk.

– Han ble påtruffet av en politipatrulje rett ved Østmarksetra, De tok kontakt og foretok pågripelsen. Det var ikke noe dramatikk rundt det, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen til TV 2.

– Han var fysisk og mentalt sliten og noe medtatt. Han er nå kjørt til arresten i Oslo, hvor han vil få oppfølging av helse. Han har ikke sagt så mye, men han har orientert oss om at han har vært i skogen og sagt seg villig til å la seg pågripe, sier Gulbrandsen.

– Hva hadde han på seg og med seg?

– Han var kledd ganske hverdagslig. Han er avbildet med sekk, og den sekken har vi funnet. Han hadde på seg vanlige klær, sier Gulbrandsen.

Funnet etter tips

Han opplyser at Oslo-politiet har fått mange tips den siste uka, og at det onsdag har blitt iverksatt tiltak for å følge opp enkelte av tipsene.

– Så det var et tips som førte til pågripelsen?

– Ja vi har fått veldig mange tips i denne saken. Grunnen til at vi var i dette området, baserte seg på tips.

OBSERVERT: Politiet har den siste uka frigitt flere bilder av Stig Millehaugen på rømmen. Foto: Politiet
OBSERVERT: Politiet har den siste uka frigitt flere bilder av Stig Millehaugen på rømmen. Foto: Politiet

Politiadvokat Børge Enoksen forteller at det var et konkret tips som politiet mottok tirsdag, som «gjorde det interessant å bevege seg mot Østmarka».

– Han bar preg av å ha vært ute en stund. Vi ivaretar helsen hans her nå og ser om vi får tatt en prat med ham i løpet av dagen, sier Enoksen.

TALSPERSON: Politiadvokat Børge Enoksen svarer på pressens spørsmål om pågripelsen. Foto: Per Haugen / TV  2
TALSPERSON: Politiadvokat Børge Enoksen svarer på pressens spørsmål om pågripelsen. Foto: Per Haugen / TV 2

Ifølge Enoksen hadde Millehaugen også med seg en liten foldekniv da han ble pågrepet.

– Men det kan selvsagt ha sammenheng med at han har vært ute i skogen en stund, sier han.

Millehaugen sitter nå i arresten på politihuset på Grønland. Senere onsdag skal han i avhør sammen med sin forsvarer Morten Furuholmen, som ikke har besvart TV 2s henvendelser.

Soner ikke videre i Trondheim

Fengselet i Trondheim bekrefter at han ikke skal sone videre der.

– Vi har allerede hatt dialog med regionen og Direktoratet. Han har vært der i ti år og vi mener at det kan være fornuftig at han soner videre et annet sted, sier fengselsleder Egil Gabrielsen ved Trondheim fengsel til VG.

Politiet opplyser i en pressemelding onsdag ettermiddag at det foreløpig ikke er avklart hvor Millehaugen skal sone videre.

Pågripelsen fant sted like ved Østmarksetra. Eier og administrerende direktør Jan Erik Engblom sier at det har pågått en politiaksjon der siden tirsdag.

– Politiet har vært rundt her med hunder og masse folk i hele natt. De begynte allerede tidlig på dagen i går og har holdt på sammenhengende helt til de tok ham i morges. Det har vært et imponerende arbeid, synes jeg, sier Engblom til TV 2.

LANGT LIV I FENGSEL: I 2002, da dette bildet ble tatt, var Stig Millehaugen en av Norges aller best bevoktede fanger. Foto: Lise Åserud / NTB
LANGT LIV I FENGSEL: I 2002, da dette bildet ble tatt, var Stig Millehaugen en av Norges aller best bevoktede fanger. Foto: Lise Åserud / NTB

Millehaugen er dømt for innbrudd, tyveri og ran, og to ganger for drap. Han var tidligere med i den fryktede Tveita-gjengen og er blitt beskrevet som «Norges farligste mann».

I 2009 fikk han angivelig 600.000 kroner for å ta livet av Young Guns-toppen Mohammed «Jeddi» Javed, som han skjøt i bakhodet mens de satt i bil sammen med et annet Young Guns-medlem.

Han ble i 2012 dømt til 21 års forvaring, med ti års minstetid, for dette drapet.

I 1992 tok Millehaugen livet av fengselsbetjent Jon Arild Martinsen da han rømte fra Sarpsborg kretsfengsel. Han meldte seg senere på politihuset i Oslo. 26. august 1993 ble Millehaugen dømt til 17 års fengsel.

Tore Råen, fungerende direktør i Kriminalomsorgen region nord, er lettet over pågripelsen.

– Vi er veldig tilfreds over at domfelte er pågrepet, men utover det har jeg ingen ytterligere informasjon per nå. Jeg kan ikke si noe nærmere om hva som skjer videre, sier han til TV 2.