Politiet opplyser at det var 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk som ble drept i Kristiansand mandag. Bildene er gjengitt etter avtale med pårørende. Foto: Privat
Politiet opplyser at det var 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk som ble drept i Kristiansand mandag. Bildene er gjengitt etter avtale med pårørende. Foto: Privat

Dobbeltdrapet: Tone (48) og Jakob (14) knivdrept i Kristiansand

KRISTIANSAND (TV 2): Det var Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) som ble knivdrept i Kristiansand mandag.

14-åringen var elev i 9. klasse på Fiskå ungdomsskole.

«Det er med sorg vi meddeler at det var en elev i 9B ved vår skole som døde som følge av den tragiske hendelsen ved Wilds Minne skole 5. desember 2016. Våre tanker går naturlig til den nærmeste familien til Jakob Abdullahi Hassan (14), som har mistet en sønn og bror».

«Skolemiljøet kjenner på det meningsløse i at en ung gutt blir revet bort på denne måten. Det er vanskelig å drive ordinær skole på en dag som dette, så det blir viktig å være sammen og snakke om det vonde. Så vet vi også at det kan være godt for ungdom å gå inn i sine kjente rutiner», opplyser skolen i en uttalelse.

Politiet driver nå en klappjakt på en eller flere gjerningsmenn, og ber om tips fra publikum som kan ha sett noe knyttet til dobbeltdrapet.

Hadde fem søsken

Ordfører Harald Furre (H) bekrefter til TV 2 at de pårørende er varslet, og har fått krisehjelp siden midnatt, natt til tirsdag.

– Familien har fått oppfølging fra kriseteamet siden midnatt. Den drepte har fem søsken, som alle får oppfølging, sier Furre til TV 2.

14-åringen er født i Norge, men har somalisk opprinnelse.

– Utenkelig at noen ville henne noe vondt

Den drepte kvinnen heter ifølge politiet Tone Ilebekk. Hun var 48 år gammel og jobbet i en barnehage like i nærheten. Hun etterlater seg to barn og ektemann. Kommunen har opprettet kriseteam som bistår familien samt barnehagen hvor hun jobbet. Hennes pårørende er også varslet.

TV 2 har snakket med en av naboene til den drepte kvinnen, som forteller at hun var en nydelig dame, alltid snill og vennlig. Hun gikk mye turer i området, var glad i det.

– Det er helt utenkelig at noen kan ha villet henne noe vondt, sier naboen.

Politiet sier de har avhørt flere titalls personer, men ber om at de som var i området ved Wilds Minne Skole mandag ettermiddag.

Minnestund på skolen

Oddvar Vik er rektor ved Fiskå skole, og forteller at elevene er sterkt preget etter at de fikk vite at en medelev har blitt drept. Kommunens kriseteam er på skolen, og tar var på elevene.

– Vi har sagt at nå er det viktig å være noe for hverandre. Det å stå opp for hverandre, det å ta vare på hverandre, det å få lov til å grine, å få lov til å le hvis du trenger det. Det å få lov til å være sammen, det er viktig nå, sier rektor Oddvar Vik til TV 2.

Politiet søker tirsdag etter spor på stedet der de to ble drept mandag ettermiddag. Foto: Lovise Gangnes / TV 2
Politiet søker tirsdag etter spor på stedet der de to ble drept mandag ettermiddag. Foto: Lovise Gangnes / TV 2

På skolen har de i morgentimene samlet alle elevene for å informere om den tragiske hendelsen og avholde en liten minnestund.

– Hvordan var stemningen på denne minnestunden?

– Det var alt fra å være veldig stille til å grine. Så det er veldig forskjellig ettersom hvor godt de kjente gutten, forteller Vik.

Kriseteamet koblet inn

Oppvekstsjef Arild Rekve sier at kommunen bistår skolen tirsdag. Det blir minnesamvær fra klokken 9.30 til 10. Etter minnesamværet samles elevene i klassene igjen. Kommunens kriseteam vil være på skolen og bidra ved behov.

Oppvekstdirektør Arild Rekve sier at kriseledelsen i Kristiansand har opprettet et kriseteam som står i beredskap for dem som har behov for det. En beredskapsplan som iverksettes på skole-, sektor- og kommunenivå, har vært operativt siden halv fem mandag ettermiddag.

Det var mandag ettermiddag klokken 16.10 at politiet i Agder fikk en melding om knivstikking på Wilds Minne barneskole i Kristiansand.

Politiet vet ikke nøyaktig når drapene fant sted. Klokken 18.30 bekreftet politiet at en kvinne og en ung gutt har mistet livet.

Samling i gymsalen

Ledelsen ved Wilds Minne skole velger å avholde skoledag tirsdag, men utenfor skolens områder.

Årsaken er at skolegården er avsperret for politiarbeid der dobbeltdrapet fant sted mandag ettermiddag. Fra onsdag regner ledelsen med at skoledagen går som normalt, skriver de på skolens hjemmeside.

Tirsdag starter elevene klokka 8.30 og slutter etter seks timer, men SFO vil ikke åpne. Det blir felles samling i gymsalen med informasjon om drapene og om dagens innhold. Det blir også satt av tid til samtaler mellom elever og de voksne.

Alle elevene vil tilbringe noe av dagen på kinoen i byen til felles skoleforestilling av «Skomaker Andersen». De minste vil bli fraktet i buss sammen med lærerne, de eldste vil spasere sammen med lærerne.

Agder-politiet har natt til tirsdag jaktet på den eller de som knivstakk ungdomsskoleeleven og kvinnen på Wilds Minne barneskole i Kristiansand mandag ettermiddag.

– Dypt tragisk

– Kvinnen som ble drept jobbet i en barnehage i nærheten og vi bistår både ansatte og barna med krisehjelp. Barnehagen vil holdes stengt tirsdag, sier ordfører Harald Furre til TV 2.

Han forteller at hendelsen berører mange sterkt.

– Jeg ble ganske sjokkert over at to mennesker ble stukket ned og drept i dagslys i Kristiansand rett ved en barneskole. Det er dypt tragisk og berører hele byen. Kommunen bistår derfor med krisehjelp, både til barneskolen, barnehagen og pårørende.

Politiet står fortsatt uten noen pågrepne eller mistenkte etter dobbeltdrapet i Kristiansand.

Ingen er foreløpig pågrepet etter hendelsen. Så langt vet politiet verken hvor mange gjerningspersoner det er snakk om, eller om den eller disse kan være farlige for andre.

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2