DYRT: – Vi må være forberedt på at hverdagen blir dyrere, sier forsker etter at matvareprisene har nådd et rekordnivå i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB
DYRT: – Vi må være forberedt på at hverdagen blir dyrere, sier forsker etter at matvareprisene har nådd et rekordnivå i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB

Disse matvarene har økt aller mest

Det er særlig én årsak til at prisene på mat når ekstreme høyder.

Aldri før har man sett høyere priser på matvarer enn nå. Det kommer frem i ferske tall fra SSB, onsdag morgen.

Prisene på mat og alkoholfrie varer har nemlig steget med 7,6 prosent på kun én måned.

– Det er dramatisk. Fordi mat er jo noe vi må ha, sier Alexander Schjøll.

Han er forsker på mat og personlig økonomi ved SIFO på Oslo Met.

DYRERE: Mat er blitt dyrere av flere forskjellige grunner. Foto: Magnus Nøkland / TV 2
DYRERE: Mat er blitt dyrere av flere forskjellige grunner. Foto: Magnus Nøkland / TV 2

– For kraftig til det

At matvarer har økt kraftig, står blant annet i sammenheng med at prisene på drivstoff har skutt i været. I tillegg har råvareprisene økt på grunn av krigen i Ukraina og tørken, forteller Schjøll.

– Vi har ikke noen gang tidligere målt en tilsvarende prisøkning for matvarer fra en måned til en annen i KPI, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Det siste året har matvarer blitt 10,4 prosent dyrere.

– Dette kan ikke være normalen, fordi prisveksten er for kraftig til det. Men at vi må regne med en kraftigere prisvekst enn tidligere, er åpenbart, sier forskeren.

Dyrere hverdag

Schjøll sier at de fleste regnet med at matvareprisene ville øke, men da hovedsakelig på grunn av et klimaendringshensyn.

DRAMATISK: Forsker på matvarepriser og personlig økonomi ved Oslo Met Alexander Schjøll omtaler prisøkningen som dramatisk. Foto: Oslo Met
DRAMATISK: Forsker på matvarepriser og personlig økonomi ved Oslo Met Alexander Schjøll omtaler prisøkningen som dramatisk. Foto: Oslo Met

Det siste året har det kommet mange andre tillegg på toppen av dette også.

– Mye av den maten som har blitt dyrere er såkalt kjedelig hverdagsmat. Så nå må man tenke at hverdagen kommer til å koste mer, og at man må sette av mer penger til mat, sier Schjøll.

Ifølge forskeren er det varer som kaffe, te og kakao det har vært høyest økning på. Dette henger sammen med at dette er varer som kommer langveisfra, og at transportkostnadene øker.

Usikker på toppen

På andreplass over varer som øker mest finner vi olje og fett.

– Solsikkeolje for eksempel produseres i Ukraina, og det er vanskelig å høste.

Av klassiske middagseksempler har det vært en generell høy prisvekst på fisk og sjømat, samt brød og korn.

SJØMAT: Fisk er én av matvarene som har høy prisvekst. Foto: Magnus Nøkland / TV 2
SJØMAT: Fisk er én av matvarene som har høy prisvekst. Foto: Magnus Nøkland / TV 2

– Dette er jo ting nordmenn spiser mye av.

Hvorvidt vi har nådd toppen av prisøkningen, er Schjøll usikker på. Han er imidlertid delvis optimistisk.

– Det kan fort komme en eller to måneder til med høyere prisvekst. Men at den må ned i løpet av høsten, det er jeg ganske sikker på.