FOR TREGE: Politiet brukte over en time på å rykke ut til et væpnet ran i Tromsø. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
FOR TREGE: Politiet brukte over en time på å rykke ut til et væpnet ran i Tromsø. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Disse lovbruddene nedprioriteres av politiet

Politiet i Hordaland følger en konkret prioriteringsliste når de avgjør hvilke lovbrudd som skal etterforskes. Bedragerier under 100.000 kroner blir raskt henlagt.

VG har fått tilgang til Hordaland politidistrikts oversikt, det såkalte prioriteringsdirektivet, som viser hvilke saker politiet velger å ikke bruke ressurser på. Listen omfatter blant annet bedragerier og underslag inntil 100.000 kroner.

Kan slippe unna

Dermed kan bensintyver, sjekkbedragere og hotellsvindlere i mange tilfeller være ganske sikre på å slippe unna med sine ugjerninger. Politioverbetjent ved register- og analyseseksjonen ved Hordaland politidistrikt, Morten Ørn, bekrefter til avisen at politiet henlegger stadig flere saker av kapasitetshensyn. Han understreker likevel ikke at det er fritt fram for bensintyver eller småbedragere.

Må velge bort

I fjor ble 7.148 saker henlagt på landsbasis på grunn av kapasitetsmangel, skriver avisa. Også politiet i Oslo vedgår at de må prioritere knallhardt blant sakene.

– Vi har en betydelig underkapasitet og har ikke tid til å etterforske alt mulig som kommer inn, sier påtaleleder Curt A. Lier i Oslo politidistrikt.

– Dette er både trist og dramatisk. Tidvis hører vi at foten blir satt ned for å etterforske visse type saker. Etterforskere kommer på jobb om mandagen og går i gang med å plukke bort saker som bare må bort, sier Sigve Bolstad, lokallagsleder for Oslo Politiforening. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2