KANDIDAT?: Kari Elisabeth Kaski er i dag finanspolitisk talsperson for SV. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
KANDIDAT?: Kari Elisabeth Kaski er i dag finanspolitisk talsperson for SV. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
Audun Lysbakken går av som partileder for SV:

Disse kan ta over etter Lysbakken

Samme dag som Audun Lysbakken varsler sin avgang som partileder, pekes det på tre nordlendinger som kan overta.

En av dem er finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski, opprinnelig fra Kirkenes, i dag innvalgt fra Oslo.

– Jeg håper Kari Elisabeth Kaski vil stille som partileder etter Lysbakken, og at landsmøtet velger henne. Hun er en tøff klimapolitiker som samtidig kjemper for en bedre fordeling av godene. En solid debattant som er godt kjent blant velgerne!

Det skriver vararepresentant til sentralstyret, Eirik Faret Sakariassen, på Facebook, kort tid etter at Lysbakken møtte pressen for å melde om sin avgang onsdag.

– Drivende dyktig

Til TV 2 utdyper han:

– Vi har mange flinke folk, men Kari Elisabeth Kaski er drivende dyktig. Hun blir en god leder fordi hun er god på klima, og tydelig på rettferdig fordeling. Hun står støtt på de viktigste pilarene til SV, sier Sakariassen.

– Men hun har prøvd å bli nestleder før, og ikke lyktes. Hva sier det om hvor hun står i partiorganisasjonen?

– Hun har bred støtte i partiorganisasjonen, og siden den gang har hun vært SVs forhandler inn mot regjeringspartiene og levert store gjennomslag for SV. Jeg har støttet henne før og gjør det nå, sier han.

Kaski selv har ikke tenkt å kommentere egne lederambisjoner onsdag, opplyser hun.

– Jeg kommer til å savne Audun som leder. Han har vært avgjørende for SVs vekst de siste årene, og jeg er glad for at han skal lede oss noen måneder til gjennom budsjettforhandlinger og til landsmøtet. Utover det har jeg ingen kommentar nå, sier Kaski til TV 2.

Støtte til annen nordlending

Fylkesleder i Nordland SV, Åshild Pettersen, mener valget av ny leder er opp til partiets medlemmer.

Men hun trekker likevel frem en annen nordlending som en aktuell kandidat for ledervervet.

– Som sagt er det en jobb for medlemsdemokratiet. Det er flere dyktige som kan gå inn i den rollen, og en av dem er Kirsti Bergstø, sier Pettersen.

KANDIDAT?: SV-nestleder Kirsti Bergstø var fungerende partileder da Lysbakken nylig var i pappapermisjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KANDIDAT?: SV-nestleder Kirsti Bergstø var fungerende partileder da Lysbakken nylig var i pappapermisjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Hva gjør Bergstø til en egnet leder i dine øyne?

– For det første kjenne hun organisasjonen veldig godt gjennom ulike verv, også er det er noe med hennes lynne og væremåte. Hun har noen likhetstrekk med Audun, og de har vi sett fungere veldig godt i mange år, sier hun og legger til:

– Hun har mange kvaliteter som gjør at jeg tenker at hun egner seg. Så har vi fått prøvd hun ut i år så det syns jeg gikk veldig bra.

Støtter Kaski

Men også fylkesleder i Agder SV, Inger Brokka De Ruiter, gir sin støtte til Kaski som ny leder.

– Hun er raus og inkluderende, og lett og få tak i. Både en organisasjonsbygger og flink mediene, så jeg håper hun stiller i den kampen, sier De Ruiter.

Hun understreker at støtten er personlig, og ikke representerer hele Agder SV.

– Hun blir kalt for en maskin og har en helt enorm kapasitet, sier De Ruiter.

– Veldig hyggelig

Det er flere partifeller som har ytret sin støtte til Bergstø som lederkandidat allerede. Blant dem nestleder Heidi Larsen i fylkesstyret i Viken SV og Tom Skauge, leder av nominasjonskomiteen til Vestland fylkesting, som begge har uttalt seg til NRK.

Også Eva-Tone Breivik fra Sandnes SV ivrer for Bergstø.

– Jeg håper inderlig at det blir Kirsti Begstø som blir den nye lederen vår! Hun er en svært dyktig politiker, og ei dame med et stort hjerte som vil ta partiet til enda nye høyder, skriver Breivik på sin Facebook-side.

Til TV 2 sier nestleder Kirsti Bergstø at det er litt tidlig å si noe om hvem som kan overta etter Lysbakken.

– Jeg tenker den debatten må få begynne i partiet. Diskusjonen må få gå. sier SVs Kirsti Bergstø er i dag nestleder i partiet

Men legger til:

– Det er veldig hyggelig å bli pekt på, og få forespørsler om det.

– Kommer ikke til å heie på Brann

Det er tre navn som stikker seg ut som nye lederkandidater for SV, sier kommentator i TV 2, Aslak Eriksrud.

– Den neste partilederne i SV kommer ikke til å heie på Brann. Det er lave odds for at det blir en nordlending.

– Jeg tror kampen om lederjobben fort vil stå mellom nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski. Men i en diskusjon om hvem som tar over etter Lysbakken, kan vi heller ikke utelate den andre nestlederen, Kirsti Bergstø.

KANDIDAT?: Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes forhandler med regjeringen om statsbudsjettet for 2023 i disse dager. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KANDIDAT?: Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes forhandler med regjeringen om statsbudsjettet for 2023 i disse dager. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Samtidig sier kilder TV 2 har snakket med at det alt for tidlig å konkludere med hvem som kan overta etter Lysbakken, og at det kan komme flere kandidater inn i kampen om ledervervet.

Fylkesnes har onsdag formiddag ikke besvart TV 2 sine spørsmål om han kunne tenke seg å overta som partileder.

– Jeg er spent på om den pågående skattesaken mot Fylkesnes vil få noen betydning for hans kandidatur, fortsetter Eriksrud.

– Han har erkjent at han er an av de som har måttet etterbetale skatt fordi han har hatt gratis pendlerbolig i Oslo. Men han har ikke ønsket å fortelle noe om hverken beløpenes størrelse eller hvorfor han må betale. Jeg tror har alt å tjene på å vise full åpenhet om sin sak, så eventuelle spekulasjoner kan legges til side. En potensiell SV-leder kan ikke insistere på at de skattemessige forholdene rundt gratis pendlerleilighet, finansiert av det offentlige, er et forhold mellom ham og skatteetaten.

Skattesak

TV 2 har tidligere meldt at det er SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes som får det største skattekravet etter Skatteetatens kontroll av Stortingets pendlerboliger.

Fylkesnes selv mener han har vært åpen nok.

– Jeg har vært åpen om skatteetatens krav hele veien. Jeg er veldig lettet over at de har gått bort fra og til å gi meg en tilleggsskatt, som betyr at skatteetaten innrømmer at her har jeg ikke gjort noe galt. Og de har også innrømmet at de har gitt de rådene som vi har fulgt på stortinget. Så er det en diskusjon da om fastsetting av skatt, der skatteetaten mener at den skal høynes på min inntekt, og det er noe jeg nå ser gjennom og vil vurdere om jeg er uenig i eller ikke, sier Fylkesnes.

Han har ikke bestemt seg for om han vil klage inn vedtaket eller ikke.

– Hemmelighold rundt beløpet har du blitt utfordret på, hvorfor vil du ikke si noe om beløpet?

– Det er ikke hemmelighold, jeg har vært åpen om denne saken hele veien. Men jeg synes det er helt unaturlig å være åpen om beløpet før saken er avklart og det er det som er spørsmålet, sier Fylkesnes.