Dikemark kan nekte å behandle Breivik

Dersom Anders Behring Breivik blir dømt til tvungent psykisk helsevern på fredag, er det likevel psykiaterne og spesialistene ved Dikemark som avgjør om han skal behandles.

Anne Kristine Bergem som er avdelingsoverlege ved Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark i Asker, utelukker ikke at Breivik på nytt blir vurdert som ikke psykotisk, og at han dermed ikke blir behandlet til tross for at retten mener han er strafferettslig utilregnelig, skriver Aftenposten.

– Dersom Anders Behring Breivik dømmes til overføring til tvunget psykisk helsevern, vil et behandlingsteam fra RSA se på dette som en ny utrednings- og behandlingsoppgave på samme måte som med alle nye pasienter, sier Bergem.

Hun sier det eneste de blir pålagt er rammene, og at det er opp til sykehuset å bestemme innholdet i behandlingen. Og de behandler kun når de finner grunn til å behandle.

– Den samme tankegangen gjelder i psykiatrien som i somatikken. Man gir ikke antibiotika dersom det ikke foreligger en infeksjon. For oss er det utenkelig å behandle en pasient på bakgrunn av en sakkyndigrapport. Vi behandler når vi har stilt en diagnose på en behandlingstrengende, sier hun.

Da Dikemarks spesialister observerte Breivik i vinter, ble han beskrevet som uten å ha tegn til psykose. (©NTB) (©NTB)

Mer innhold fra TV 2