TOPPHEMMELIG: Flere av dokumentene FBI fant hjemme hos Trump var gradert som topphemmelig. Avbildet er kvitteringen for dokumentene FBI beslagla. Foto: Jon Elswick / AP
TOPPHEMMELIG: Flere av dokumentene FBI fant hjemme hos Trump var gradert som topphemmelig. Avbildet er kvitteringen for dokumentene FBI beslagla. Foto: Jon Elswick / AP

Dette fant FBI hjemme hos Trump

Ransakelsesordren avslører at Donald Trump etterforskes for mulig brudd på spionasjeloven. FBI-agentene fant 11 graderte dokumenter da de ransaket hjemmet til Trump.

Tidligere denne uken ransaket FBI-agenter Trumps hjem i Mar-a-Lago i Florida, etter ordre fra USAs justisminister, Merrick Garland.

Fredag kveld offentliggjorde en føderal dommer ransakelsesordren mot Trump.

Fredag skrev også NBC og Politico , som begge hadde sett ordren, at den viste at den tidligere presidenten blir etterforsket for mulige brudd på spionasjeloven og for å ha hindre rettsvesenet.

Det var dommer Bruce Reinhart som utstedte ordren på å offentliggjøre ransakelsesordren, på begjæring fra Justisdepartementet.

RANSAKING: Tirsdag denne uka ble tidligere president Donald Trumps hjem i Mar-a-Lago ransaket av FBI-agenter. Foto: Steve Helber / AP
RANSAKING: Tirsdag denne uka ble tidligere president Donald Trumps hjem i Mar-a-Lago ransaket av FBI-agenter. Foto: Steve Helber / AP

Topphemmelige dokumenter

FBI fant 11 graderte dokumenter hos Trump under ransakingen av hjemmet hans, skriver The Wall Street Journal.

Noen av dokumentene er gradert som topphemmelig og ment til å bare være tilgjengelig i spesielle statlige fasiliteter.

FBI-agentene skal ha tatt rundt 20 esker med gjenstander, permer med bilder, en håndskrevet lapp og den utøvende nådebevilgningen for Trumps allierte Roger Stone.

Også inkludert på listen var informasjon om den franske presidenten, ifølge den tre sider lange listen.

Listen er en del av et syv-siders dokument som også inkluderer ransakelsesordren.

De frigitte rettsdokumentene gir ingen spesifikke detaljer om de beslaglagte dokumentene eller hva slags informasjon de inneholdt.

Mener dokumentene var avgradert

Trump mener han er utsatt for en heksejakt, som foreløpig toppet seg da de føderale agentene slo til mot Mar-a-Lago.

De var på jakt etter graderte dokumenter Trump tok med seg da han flyttet ut av Det hvite hus, men ikke har levert tilbake.

Den tidligere presidenten hevder at dokumentene som ble beslaglagt alle var avgradert, og han sier han ville overlevert dem til justisdepartementet dersom de hadde bedt om det.

Offentlig interesse

Torsdag sa justisminister Merrick Garland at han på grunn av den store offentlige interessen rundt saken ville be retten frigi ransakekelsesordren og kvitteringen for beslagene.

Senere krevde Trump at ransakingsordren skulle offentliggjøres så raskt som mulig.

Da fristen for å komme med innsigelser gikk ut fredag kveld norsk tid, opplyste justisdepartementet at den tidligere presidentens advokater ikke ville motsette seg offentliggjøring.

Ifølge Washington Post var ransakingen basert på en berettiget mistanke om at Trump satt på graderte dokumenter om atomvåpen.