PST-SJEF: Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste Roger Berg. Foto: Javad Parsa / NTB
PST-SJEF: Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste Roger Berg. Foto: Javad Parsa / NTB

Dette betyr justeringen av trusselnivået i Norge

Politiets sikkerhetstjeneste bekrefter onsdag at trusselnivået justeres. Nivået er likevel høyere enn det var før skytingen i Oslo i helgen.

Etter Oslo-skytingen natt til lørdag valgte PST å heve terrortrusselnivået i Norge fra moderat (nivå 3) til ekstraordinært (nivå 5).

Under et pressemøte onsdag klokka 16 opplyser PST at de nedgraderer trusselvurderingen mot Norge til høyt nivå (nivå 4).

Konstituert PST-sjef Roger Berg presiserer derfor at trusselnivået fortsatt vurderes høyere enn før helgens skyteepisode.

Skyldes to grunner

Endringen skyldes to aspekter, ifølge Berg.

– Det første aspektet handler om potensielle planlagte følgehandlinger, knyttet til selve angrepet i Oslo. Angrepet har generert et stort informasjonstilgang til PST, og vi jobber nå med å vurdere denne informasjonen.

– Det andre aspektet dreier seg om den potensielle inspirasjonseffekten som angrepet kan ha på andre trusselaktører.

Berg påpeker at terror og voldshendelser i Vesten som vekker sterke følelser, og som får mye oppmerksomhet i offentligheten, kan inspirerer til ytterligere terrorhandlinger.

Kan komme ulike sikkerhetstiltak

Når det gjelder tiltak, er det, ifølge PST-sjefen, politiet som vurderer hvilke tiltak som skal iverksettes. Det kan bli tatt i bruk varierte tiltak i de ulike politidistriktene.

– Man kan komme til å se mer uniformert og tungt bevæpnet politi og det kan bli ulike tiltak på ulike arrangementer framover nå, sier Berg.

Åpnet ild

Bakteppet er at en person åpnet ild mot utestedene Per på hjørnet og London pub natt til lørdag.

To personer ble drept, og over 20 ble såret, etter at siktede Zaniar Matapour (43) avfyrte en rekke skudd mot uteplassene.

Onsdag slapp politiet nye bilder av draps- og terrosiktede Matapour (43) og håper det vil bidra til flere tips om mulige observasjoner.

I kjølvann av hendelsen ble prideparaden lørdag, samt støttemarkeringen mandag avlyst.