TREKKER BOKA: Einar Tørnquist og forlaget trekker boka «198 land». Foto: Terje Bendiksby
TREKKER BOKA: Einar Tørnquist og forlaget trekker boka «198 land». Foto: Terje Bendiksby
Einar Tørnquist om boktabbe:

– Det er jævlig flaut

Den populære programlederen legger seg flat etter en grov faktafeil i boken «198 land». Nå blir boka trukket.

– Jeg våknet i dag og hadde fått masse meldinger fra noen små twittergrupper med norsk-rwandere som hadde funnet en helt horribel feil i boka mi, forteller Einar Tørnquist til TV 2.

Han svarte via Twitter at «dette er en virkelig grov feil. Jeg kan ikke fatte at den ikke er oppdaget før nå».

– Vi har lagt skylda på feil folk. Jeg må bare si unnskyld, forklarer Tørnquist.

I boka står det at «Om lag én million hutuer og noen tutsier ble drept» under folkemordet i Rwanda i 1994, men det var hutuer som drepte mellom 800.000 og én million tutsier, samt moderate hutuer.

Boka er basert på podkasten til Tørnquist, og denne bokpassasjen er hentet fra hans podkastintervju med Kash King Gashamura.

Mener det er riktig å trekke boka

Når TV 2 kontakter Kash King Gashamura, forteller podkastgjesten at også han har fått mye respons etter den grove faktafeilen.

– Den feilen er ille. Jeg har fått masse meldinger fra rwandesere på WhasApp som lurer på hva som skjer, forteller Gashamura.

Selv er Gashamura tydelig på at feil kan skje, og understreker at det ikke endrer hans syn på Einar Tørnquists podkast eller boka med samme navn.

– De to episodene vi gjorde på Rwanda var veldig, veldig gode. Jeg digger også podkasten generelt, og har boka selv. Selv om jeg bare har slått opp i den for å sjekke innbyggertall skal jeg lese den så snart jeg får tid, sier Gashamura lattermildt.

GJEST: Sammen med sin mor flyktet Kash King Gashamura fra folkemordet da han var to år gammel. Foto: Privat
GJEST: Sammen med sin mor flyktet Kash King Gashamura fra folkemordet da han var to år gammel. Foto: Privat

Han mener det er riktig av Tørnquist og Kagge forlag å trekke boka.

– Det blir helt feil å ha noe sånn i boka, da blir hele historien endret. Det er en viktig og lærerik bok, så jeg håper de kan gi deg ut på nytt i en juleutgave!

Gashamura kommer med en siste oppfordring til forlaget:

– Om de gir den ut på nytt håper jeg de leser ekstra nøye gjennom. For hvis det først er én faktafeil der, er det sikkert et par til. Selv om de andre neppe er like ille som denne, avslutter han.

Tok umiddelbart grep

Einar Tørnquist takket opprinnelig nei da Kagge forlag foreslo å gi ut bok basert på hans populære podkast med samme navn, fordi han ikke hadde tid. Da forlaget kontret med at han ikke trengte å bruke tid på den selv, fordi innholdet kunne hentes direkte fra podkasten, sa han ja.

– Boka er satt opp på den måten at det er transkripsjoner fra podkasten. Alle kjenner jo til folkemordet i Rwanda. I podkasten snakket jeg med Kash, som flyktet i sin mors armer fordi han var tutsi. Men det jeg har sagt i podkasten, er ikke det som kom på trykk. Det har åpenbart vært slurv i korrekturlesningen, forteller Tørnquist.

Boka kom ut i høst.

– Jeg har ikke vært så involvert i dette, men det er jævlig flaut. Jeg har kontaktet forlaget og anmodet om å få boka trukket. De må bare få den vekk. Kast den i søpla!

Tørnquist kontaktet forlaget torsdag morgen. Kort tid etterpå kom forlaget tilbake til ham med beskjed om at boka trekkes omgående.

– 198 land har blitt gjennomgått av flere kompetente faktasjekkere, likevel har uheldigvis feilen om hutuenes og tutsienes rolle under folkemordet i Rwanda blitt blandet. Denne feilen er så beklagelig at vi har valgt å stoppe boken, sier forlagssjef Tuva Ørbeck Sørheim til TV 2.