Terningkast partilederdebatten:

Denne partilederen vant debatten

Er du enig med TV 2s kommentator Aslak Matre Eriksrud? Trill din terning på partilederne nå.

DEBATT: Frp-leder Sylvi Listhaug og Høyre-leder Erna Solberg under tirsdagens debatt. Foto: Pål Schaatun / TV 2
DEBATT: Frp-leder Sylvi Listhaug og Høyre-leder Erna Solberg under tirsdagens debatt. Foto: Pål Schaatun / TV 2

Tirsdag møttes partiene til partilederdebatt før kommunestyre- og fylkestingsvalget 11. september.

Terningkastene er TV 2s kommentator Aslak M. Eriksruds spontane vurdering av politikernes innsats i torsdagens partilederdebatt.

Jonas Gahr Støre, Ap:

Kom litt skjevt ut fra start. Får fordelen med å starte debatten om eldreomsorg, men bruker tid på å snakke om hva som ikke virker (angrep høyresidens konkurranseutsetting) i stedet for å fokusere på hva som virker, hva som er Aps politiske svar for å løse eldrekrisen. Men henter seg inn i diskusjonen om heltid.

Bruker tid på å snakke om hva matprisene skyldes fremfor hva han kan gjøre for å bedre folks privatøkonomi. Snakker om krig, energikrise og inflasjon. Det har vi hørt mange ganger nå. Men det er vel kanskje noe en statsminister må minne om i en slik debatt?

Trives bedre når han får 20 sekunder til å svare på spørsmål fra seerne. Da er han poengtert. Snakker seg opp fra en klar firer til en svak femmer i siste i den bolken.

Erna Solberg, Høyre:

En skikkelig revansj fra en dårlig debatt sist. Hun holder på å gå i samme felle som Støre og angriper motstanderen, men henter seg fint inn i løpet av første bolk som omhandlet eldreomsorg. Er rolig og pedagogisk. Klarer å holde på ordet på en naturlig måte og får frem hva Høyre mener. Klart best i debattens første del om eldreomsorg.

Godt forberedt på Støres angrep om hvor Høyre vil kutte for å finansiere skatelettelser, med å stille spørsmålet hvor skal barnefamiliene kutte, Støre? Er rolig og pedagogisk. Holder fokus på egen politikk, selv om hun hele tiden får smettet inn angrep på hovedmotstanderne. Trives når hun blir utsatt for gjentatte angrep, både fra Støre og Listhaug. Der er akkurat der hun vil være, i sentrum av norsk politikk.

Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet:

Starter der hun slapp i Arendal, litt roligere i formen enn tidligere år, men like skarp i replikken. Er god og pedagogisk og går rett inn i sin favorittøvelse, nemlig å sammenligne regjeringens milliardsatsing på havvind og elektrifiseringen av Melkøya med situasjonen i eldreomsorgen. Er eneste parti som vil at staten skal overta eldreomsorgen fra kommunesektoren og klarer å skille seg ut.

Momsinntektene øker, og vil bruke pengene på bedre strømstøtte. Overrasker med angrep på Erna Solberg for å være enig med flere av regjeringens skatteøkninger.

Parerer innvandringsutfordringen fra en seer med gjenkjennelig Frp-politikk og er kort og konsis i svarene til seerne. Nok en solid debatt av Listhaug, som har truffet godt med formen denne valgkampen.

Kirsti Bergstø, Sosialistisk Venstreparti:

Er prinsipiell og pedagogisk. God når hun utfordres av programledelsen på hva tannhelse har med dyrtid å gjøre. Lar seg ikke vippe av pinnen.

Men holder ordet litt for lenge gang på gang og blir avbrutt av programlederne flere ganger når hun skal komme til poenget. Men er poengtert. Får frem egen politikk. Får også god drahjelp av Guri Melby i å fremheve SVs seire.

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet:

Starter i velkjent stil. Dreier raskt spørsmål om penger til eldreomsorg og kommuneøkonomien over til at tjenestene må være nært folk og at det er det som skaper trygghet.

God når han snakker om at mat brukes som middel i krig og framsnakker for matsikkerhet og beredskap. Men blir litt hakk i plata når han utfordres av Hermstad på moms. Blir veldig forutsigbar, og snubler i egne ord noen ganger.

Olaug Bollestad, Kristelig Folkeparti:

Går ut i hundre kilometer i timen om eldreomsorgen. Snakker med sterkt engasjement og er først ute til å invitere til et bredt forlik. Vil ha en egen Nansen-pakke for eldreomsorgen.

Fremstår offensiv og langt tryggere enn sist debatt i Arendal. God når hun utfordrer Vedum til å fjerne momsen på sunne matvarer. Snakker til kjernevelgerne når hun angriper Listhaug i innvandringspolitikken. Klarer å ta plass og prege debatten i sin knallgule kjole. Gult er kult!

Guri Melby, Venstre:

Sliter med å fremheve egen politikk. Er best i starten når hun minner om at det ikke finnes en eneste sykepleier inne i oljefondet. Snakker om bemanning fremfor penger til eldreomsorgen. Etter det sliter jeg med å fa tak på hva Venstres politiske løsninger er.

Bruker så mye av taletiden om folks privatøkonomi til å snakke om at SV gjennomslag at hun ikke rekker å komme til poenget.

Marie Sneve Martinussen, Rødt:

Er trygg og fremstår med selvtillit. Er kjapp i replikken og presis. Gjør ingen feil og leverer nok en solid debatt, selv om hun ikke preger debatten like mye som under debuten i Arendal.

Argumentasjonen hennes hadde styrket seg litt om hun også hadde fokusert litt på hvordan hun skal finansiere alle løftene sine. For det virker som hun har ubegrenset med penger.

Arild Hermstad, Miljøpartiet de grønne:

Det jeg husker best av Hermstads opptreden er at han stod med hånda i været for å be om ordet, Er tydelig frustrert over at han ikke slipper til så ofte. Når han først fikk ordet, ble han den tredje som tok til orde for et forlik om eldreomsorgen. Blir litt låst til manuset han har foran seg. Kommer ikke gjennom ruta når han må lese fra talepunktene.

God når han utfordret Vedum til å fjerne moms på frukt og grønt, og mener det er snakk om politisk vilje å sikre at matvarebaronene ikke stikker av med momsreduksjonen. Men det var liksom det. Prøver, men klarer ikke å trekke inn klimakrisen i de ulike temaene som debatteres. Har et langt større potensiale. Jeg forventer mer av den ferske partilederen, som tross alt er en rutinert politiker, når han blir varmere i partileder-trøya.

Er du i tvil om hva du skal stemme, kan kanskje denne valgomaten gjøre valget lettere for deg: