KONDOLERER: Kong Harald har sendt ut kondolanse etter dronning Elizabeths bortgang. Foto: Lise Åserud
KONDOLERER: Kong Harald har sendt ut kondolanse etter dronning Elizabeths bortgang. Foto: Lise Åserud

Den norske kongefamilien i sorg

– Våre tanker går til Hans Majestet Kongen og den nærmeste familie ved dronning Elizabeths bortgang.

Kongefamilien har med stor sorg mottatt budskapet om at Hennes Majestet Dronning Elizabeth II av Storbritannia er gått bort.

– Våre tanker går til Hans Majestet Kongen og den nærmeste familie ved Dronning Elizabeths bortgang. Gjennom et århundre viet Dronningen seg hengivent til sin gjerning og fulgte det britiske folk gjennom gleder og sorger, i medgang og motgang. Våre kondolanser går også til det britiske folk, sier Hans Majestet Kong Harald i en pressemelding fra Kongehuset torsdag kveld.

Endrer programmet

Slottet markerer dronningens bortgang med å flagge på halv stang fredag og på begravelsesdagen.

Slottets pressekontakt Sven Gjeruldsen bekrefter overfor Dagbladet at det blir endringer i Kongehusets program de neste dagene. Slottet vil ikke opplyse hvilke endringer som blir gjort.

Ifølge kongeparets offisielle program skal kongen og dronningen etter planen reise til København lørdag for å delta i markeringen av dronning Margrethes 50 år på den danske tronen. Det er ikke kjent om dette besøket rammes av de varslede endringene.

14. - 15. september skal kronprinsparet etter planen besøke Storbritannia.

NÆRT FORHOLD: Det er nære bånd mellom det norske og det britiske kongehuset. Her møtes de to tremenningene under et arrangement i London i 2018. Foto: DOMINIC LIPINSKI/AFP
NÆRT FORHOLD: Det er nære bånd mellom det norske og det britiske kongehuset. Her møtes de to tremenningene under et arrangement i London i 2018. Foto: DOMINIC LIPINSKI/AFP

Nære bånd

Dronning Elizabeth og Kong Harald var tremenninger. Slektskapet går tilbake til deres felles oldeforeldre, Kong Edvard VII og Dronning Alexandra – som var foreldrene til vår egen Dronning Maud, melder Slottet på sine nettsider.

Ikke noe annet statsoverhode har avlagt tre statsbesøk til Norge. Gjennom sin lange regjeringstid var Dronning Elizabeth på statsbesøk hos både Kong Haakon VII, Kong Olav V og Hans Majestet Kong Harald.

Da Dronning Elizabeth 25 år gammel besteg tronen, ble Norge det første landet utenfor Det britiske samveldet hun reiste på statsbesøk til.

Den norske kongefamilien har besøkt Storbritannia ved en rekke offisielle anledninger, og avla også ofte besøk til sine britiske slektninger under private reiser til England og Skottland.

Også Sveriges Kong Carl Gustaf sender sine kondolanser:

– Med sorg har min familie og jeg i dag mottatt beskjeden om at min kjære slektning, hennes majestet dronning Elizabeths bortgang, heter det i en melding fra det svenske kongehuset, melder Aftonbladet.

Relatert

Mer innhold fra TV 2