
– De minuttene har jeg tenkt på, forestilt meg, og hatt mareritt om tusen ganger
For første gang forteller vaktsjefen hvordan han opplevde den katastrofale natten da krigsskipet Helge Ingstad kolliderte.
I marinens penuniform, møtte den tiltalte 33-åringen på rettens tredje dag.
For første gang forklarer han seg fritt om natten da krigsskipet KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tankskipet «Sola TS».
I retten fortalte han at han mønstret på Ingstad for første gang i juli 2017, som vaktsjefassistent.
Følte et press
Han var svært interessert i å jobbe på fregatt, men sier han følte på en forventning - både fra han selv og fartøyet - om at han skulle bli klarert som vaktsjef før sommeren 2018.
Flere av de som skulle klarere han som vaktsjef, hadde nemlig en egeninteresse i å gå på land den sommeren, forteller 33-åringen.
– Men det presset tok jeg mer enn gjerne. Jeg syns det var gøy, sier vaktsjefen.

Fikk raskt mer ansvar
I april 2018 ble 33-åringen klarert som vaktsjef. Gjennom våren gikk han flere kurs, som etter hvert brakte han opp i høyere stillinger.
1. august gikk han inn i en ny rolle - med større ansvar.
Denne høsten mønstret også en amerikaner på - en såkalt utvekslingsoffiser.

– En slitsom vakt
Da 33-åringen begynte å forklare seg om katastrofenatten, sa han at de tidligere den dagen hadde tatt en avgjørelse om å seile innaskjærs for treningens skyld.
Ingstad var på vei tilbake fra Nato-øvelsen «Trident Juncture», og skulle videre til Skottland.
– Min vakt er klokken 0400 til 0800, og den jeg syns er mest behagelig. Det er en vakt som gjør at jeg får med meg mange aktiviteter om bord, og jeg hadde god oversikt, sier 33-åringen.
Han beskriver dette som en slitsom vakt, og at det ikke var noe konkurranse fra de andre vaktsjefene om å få denne vakten.

Så ingenting
Den aktuelle natten sier vaktsjefen at han var på broen rundt klokken 03.35. Dette er 26 minutter før kollisjonen klokken 04.01.
– Brobesetningen var en ganske robust gjeng, sier 33-åringen.
Da vaktsjefen kom på broen, sier han at han lyset var helt dimmet ned.
– I det jeg går på broen, ser jeg ingenting. Jeg trenger noen minutter for å skimte konturen av mennesker, men man venner seg gradvis til det, forteller han.
Hatt mareritt
Når tiltalte begynner å forklare seg om selve kollisjonen, sier han dette har opptatt ham i stor grad de siste årene.
– De minuttene har jeg tenkt på, forestilt meg, drømt om, hatt mareritt om x antall tusen ganger, sier han.
Den tidligere vaktsjefen er den eneste som står tiltalt etter kollisjonen som førte til at en av Forsvarets fem fregatter sank.

Uttrykte ikke alvor
I minuttene før ulykken forteller vaktsjefen med stort alvor hvordan han så situasjonen.
Han forteller at brobesetningen diskuterte «det lysende objektet» foran dem, objektet som viste seg å være tankskipet «Sola TS». De hadde også diskutert andre fartøy som kom mot dem i fjorden.
– Da jeg hører «Helge Ingstad» bli oppkalt på sambandet, tror jeg at dette er et av fartøyene vi har foran oss på babord side, forklarer 33-åringen.
Han sier han umiddelbart trekker bort til radioen og svarer på oppkallet.

– De som kaller oss opp uttrykker ikke noe alvorlighetsgrad, men sier vi må svinge til styrbord. Min situasjonsforståelse forblir derfor den samme, ingen opplysninger tilsa noe annet, sier han.
For sent å gjøre noe
33-åringen understreker at det på daværende tidspunkt - i hans hode - ikke var plass til Ingstad på innsiden av dette objektet så lå foran dem.
– Jeg svarte derfor at jeg ikke kunne ta til styrbord, sier han.
Videre forteller han at det var først da de på sambandet sa «du må i alle fall gjøre noe...», at han skjønte at objektet foran Ingstad var et skip. Og at det var på vei rett mot dem.
– Og da var vinduet mitt for å gjøre noe tilnærmet lukket.
Så krasjer Helge Ingstad inn i tankskipet «Sola TS» med full kraft.
Handlet uaktsomt
For hvordan kunne marinens stolthet ende opp som «tidenes» dyreste spiker?
Aktoratet mener at vaktsjefen hadde en rekke muligheter til å forhindre ulykken, at han handlet uaktsomt og derfor kan straffes for dette. De mener også han har brutt militær straffelov.
33-åringen har erkjent å ha gjort feil, men nekter straffskyld.

«Et krigsskip. Eg traff han»
Retten startet onsdag med at Tor Bjarte Henrichsen, politifaglig leder Vest politidistrikt, la frem politiets etterforskning, hvor han gikk systematisk - sekund for sekund - gjennom minuttene før kollisjonen.
Kollisjonen skjedde etter politiets data nøyaktig klokken 04.01.15.
Over VHF-radioen sier losen på tankskipet «Sola TS» dette:
– Det er et krigsskip. Jeg traff han...
Skylder på kollegaene
Forsvarerne på sin side mener ulykken skyldes en rekke feil, fra trafikksentralen på Fedje og besetningen på tankskipet - til flere systemfeil i Sjøforsvaret.
De peker også på 33-åringens kollegaer på broen.
– Skal han alene straffes for det han gjorde i løpet av få minutter? Hva gjorde de andre på broen? Hvorfor var det ingen som sa fra om at «nå må vi passe på»?
Forsvarer Christian Lundin var tydelig i sitt innledningsforedrag.
– Ikke skikket til jobben
Forsvareren ramset blant annet opp en rekke svakheter med brobesetningen, blant annet at navigasjonsstøtten vaktsjefen fikk var påtakelig liten.
– Styrbord utkikk var ubemannet i hele 18 minutter i tiden før ulykken. Hvem hadde gikk lov til dette? Jo, den avtroppende vaktsjefen, sa Lundin.

Det var også bestemt at krigsskipet skulle seile med passiv AIS, noe som gjorde at Ingstad ikke var synlig i trafikkbildet. Dette var også en avgjørelse som 33-åringen ikke hadde vært med på å ta.
– I tillegg var to stykker på broen under opplæring. Og flere i besetningen var ikke medisinsk skikket for arbeidsoppgaven sin. Dette var også utenfor vaktsjefens ansvar.
Kastet under bussen?
33-åringen jobber fremdeles i Sjøforsvaret på fregatt, og er nå kapteinløytnant.

Sjøforsvaret har understreket at de har full tillitt til offiseren, og skal støtte han både før, under og etter rettsaken.
– Hvordan opplever han å sitte og høre på at dere fordeler skyld - også til hans tidligere og nåværende kollegaer?
– Poenget er å få frem at retten må gjøre en totalvurdering. Han erkjenner å ha gjort en feilvurdering, men det som er viktig å få frem er at hans bidrag til denne ulykken er veldig liten, sier Lundin.