SMART TIDSFORDRIV: Hjernetrim har en målbar fysisk effekt på hjernen. Illustrasjonsfoto. (Foto: Colourbox/)
SMART TIDSFORDRIV: Hjernetrim har en målbar fysisk effekt på hjernen. Illustrasjonsfoto. (Foto: Colourbox/)

Daglig hjernetrim forebygger aldringstegn

Ny, norsk forskning viser at hjernen endrer seg fysisk av daglig, mental trening.

Er hjernen din ute av form, er ferien et ypperlig utgangspunkt for å begynne treningen.

Risiko for demens og Alzheimer henger over oss som et spøkelse som med tiden viser seg ved høylys dag for mange. Den ekle følelsen av at man ikke husker så godt lenger, kombinert med erkjennelsen av at dette gjelder for nesten alle når de blir eldre.

Hjernen kan trenes

Lege og hjerneforsker Andreas Engvig ville finne ut om det er det mulig å påvirke aldringsendringer i hjernen ved å drive hukommelsestrening. Denne uka presenterte han doktorgraden sin i hukommelsespsykologi. Han har studert hjernen til 23 personer før og etter at de gikk gjennom et tomåneders intensivt treningsprogram for topplokket.

– Den aldrende hjernen ser ut til å være et mer livsstilspåvirkelig organ enn vi trodde før. Daglig mental hukommelsestrening har en målbar fysisk effekt på hjernen, og det er gode nyheter for dem som ønsker å gjøre noe med hjernens helse, noe jeg tror særlig mange middelaldrende og godt voksne er opptatt av, sier Engvig til NTB.

Som en muskel

Engvigs forsøkspersoner gjorde det bedre på hukommelsestester etter månedene med trening. Dess større forbedring, dess større fysiske endringer i enkelte områder av hjernen, nesten slik en muskel blir synlig større ved trening.

– Hjernetrimmen har en effekt på tykkelsen av hjernebarken. Kvaliteten på nervebanene ser også ut til å bli sterkere, i hvert fall på kort sikt, sier han. (©NTB)

LES OGSÅ: Veltrente barn har større hjerne

Mer innhold fra TV 2