KONTROLLSAK OM HABILITET:

Carl I. Hagen vil invitere Finnes og Flem til høring

Frps medlem i Stortingets kontrollkomite Carl I. Hagen vil invitere ektemennene Sindre Finnes og Ola Flem til åpen høring i Stortinget om aksjehandel for å kaste lys over habilitetssakene.

VIL HA SVAR: Sindre Finnes kan kaste lys over spørsmål om Erna Solberg var inhabil i flere saker som statsminister, mener Carl I. Hagen.Foto: Tuva Åserud / NTB
VIL HA SVAR: Sindre Finnes kan kaste lys over spørsmål om Erna Solberg var inhabil i flere saker som statsminister, mener Carl I. Hagen.Foto: Tuva Åserud / NTB Foto: Tuva Åserud

Stortingets kontrollkomite kommer sammen til møte om habilitetssakene tirsdag klokken to.

Da foreligger det en rekke nye dokumenter i saken, som de skal gå igjennom.

Som TV 2 har meldt har regjeringen sendt et hemmelig brev til komiteen om kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) om hans tidligere Telenoraksjer.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sendte sent mandag kveld en skriftlig redegjørelse til komiteen, og statsminister Jonas Gahr Støre har etter det TV 2 får opp lyst også sendt brev til komiteen.

Frps Carl I. Hagen sier han vil foreslå at ektemennene til Høyre-leder Erna Solberg og Huitfeldt blir invitert til den åpne høringen i Stortinget om habilitetssaken i november.

 Foto: Bjørn Roger Brevik / TV2
Foto: Bjørn Roger Brevik / TV2

Dersom komiteen blir enige om å sende ut invitasjoner, er det opp til Sindre Finnes og Ola Flem om de vil stille.

– Vi kan ikke kreve at noen stiller, men vi kan invitere, og hittil har alle som er blitt invitert til kontrollhøringer stort sett sagt ja.

– Styrker ikke troverdigheten

De eneste unntakene Frp-veteranen kan huske er tidligere Ap-høvdingene Jens Christian Hauge og Haakon Lie.

– Finnes advokat har rådet ham til å kun svare Økokrim på spørsmål dersom de ønsker det. Har du forståelse for at han kan si nei?

– Jeg vil ha forståelse, men det er klart hvis Sindre Finnes får en invitasjon fra komiteen og takker nei, så styrker ikke det hans troverdighet generelt.

Hagen støtter også Aps krav i komiteen om å få oversendt dokumenter fra Statsministerens kontor (SMK) fra Erna Solbergs tid om vurderinger som ble gjort av hennes habilitet.

Han forventer at Solberg bidrar til full åpenhet.

– Ja, hun har selv sagt at hun er villig til å svare på alle spørsmål og legge fram alle fakta som komiteen ber om, så det regner jeg med at hun gir tillatelse til, sier Hagen.

Krever svar på aksjehandel

Frp-veteranen mener det er viktig at Solberg kommer med alle opplysninger om aksjelisten til Finnes. Mandag kom det fram at Høyre har fjernet opplysninger blant annet om verdien til en del aksjer da Finnes kjøpet og solgte dem.

– Vi vil vite når handlene skjedde, skjedde de klokken halv ti på morgenen eller tre på ettermiddagen.

Det kan gjøre en stor forskjell, sier Hagen.

– Det har noe med spørsmålet om innsidehandel og Solbergs habilitet å gjøre, om noe skjedde ved frokostbordet, som gjorde at han handlet raskt, før det ble offentlig om ettermiddagen.

Han vil også ha svar på hvor mange aksjer Finnes kjøpte og solgte i hver handel.

Ernas tidligere høyre hånd: – Han har jo lurt alle