BRUDD: Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS (fra venstre), riksmekler Mats Ruland, Utdanningsforbundets Steffen Handal, Mette Johnsen Walker i Skolenes Landsforbund og Helle Christin Nyhuus i Norsk lektorlag, etter at bruddet var et faktum søndag. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2
BRUDD: Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS (fra venstre), riksmekler Mats Ruland, Utdanningsforbundets Steffen Handal, Mette Johnsen Walker i Skolenes Landsforbund og Helle Christin Nyhuus i Norsk lektorlag, etter at bruddet var et faktum søndag. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2
Lærerstreiken:

Brudd i meklingen: – Ikke grunnlag for videre samtaler

Søndag gikk partene i lærerstreiken fra hverandre uten noen løsning.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) mener det er beklagelig at partene ikke kom til enighet.

– Det er beklagelig at partene ikke har kommet til enighet. For hver dag som går, blir situasjonen mer alvorlig for elevene, sier hun til TV 2.

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) sier følgende til NTB søndag:

– Det er fortsatt partenes ansvar å finne en løsning på streiken.

Dersom partene ikke finner en løsning innen onsdag, vil antallet lærere i streik bli oppjustert til 8450 lærere.

Forhandlet i helgen

Partene møttes hos Riksmekler Mats Ruland klokken 12.00 søndag, etter å ha tatt pause i forhandlingene lørdag.

Etter lørdagens møte mente Ruland fremdeles det var grunnlag for videre samtaler.

Ved 14-tiden søndag ble det båret inn store mengder mat fra McDonalds til rommet der partene satt.

Ved 16.15-tiden stilte partene opp sammen med riksmekleren for pressen for å fortelle hvordan det hadde gått.

Skuffet

Ruland var tydelig skuffet etter søndagens møte.

– Meklingen har ikke ført fram, og vi har ikke grunnlag for videre samtaler per nå. Avstanden mellom partene er så stor at det ikke er grunnlag for at jeg kan legge fram en skisse, sier Ruland.

Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø stilte for KS og Steffen Handal for Utdanningsforbundet.

– Dette er en alvorlig situasjon, og det er en utrolig trist dag. Vi har strukket oss utrolig langt i håp om å få elevene tilbake i klasserommet; vi har lagt nye penger på bordet og innfridd flere tiltak, så vi er skuffet over at vi ikke fikk dette i land, sier Gangsø søndag ettermiddag.

Handal er tydelig på at han hadde andre forventninger til KS søndag.

– Men avstanden mellom partene er for stor. Jeg må innrømme at jeg er oppgitt over at vi møter en motpart som ikke virker å ha riktig mandat. Dette begynner å bli veldig alvorlig for elever og lærere, sier han.

Skuffede lærere

Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk lektorlag, er også skuffet.

– Vi kom hit i dag, og i denne helgen, for å være en del av en løsning. Vi ønsker å bidra til at skolen er en attraktiv arbeidsplass for erfarne lektorer. Det har vært bevegelse i forhandlingene, men ikke et resultat som gjør at vi får innfridd dette. Det er viktig for oss, fordi dette er en viktig gruppe for elevene våre, sier Nyhuus.

Mette Johnsen Walker, forbundsleder for Skolenes landsforbund, forklarer hvorfor de ikke kunne gå med på det som ble lagt fram søndag.

– Vi er ekstremt skuffet. Det har vært konstruktivt, og vi har gjort harde interne prioriteringer, men vi har et krav om økt kjøpekraft. Vi har noen grupper som mangler en del penger – det er de mest erfarne lærerne, og det er de vi har ønsket å prioritere, sier Walker.