LÆRERSTREIK: Kunnskapsminister Tonje Brenna understreker at løsningen i konflikten ligger hos partene. Foto: Amanda Iversen Orlich / NTB
LÆRERSTREIK: Kunnskapsminister Tonje Brenna understreker at løsningen i konflikten ligger hos partene. Foto: Amanda Iversen Orlich / NTB
Lærerstreiken:

Brenna om streiken: – Løsningen ligger hos partene

Utdanningsforbundet ventet at kunnskapsministeren ville bidra til en løsning i lærerstreiken. Ansvaret ligger hos dem, svarer Tonje Brenna (Ap).

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) kalte fredag inn partene i lærerstreiken til møte.

Etter litt over en time kom de ut, uten å stå nærmere en løsning på konflikten.

– For meg har det vært viktig å understreke veldig tydelig at svaret og løsningen på konflikten og streiken ligger fortsatt hos partene, sa Brenna på en pressekonferanse.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland bekrefter til TV 2 at han har kalt inn til et nytt møte mellom partene lørdag klokken 10.

Alle har sagt ja til å stille. Det var NRK som først omtalte møtet.

RIKSMEKLER: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland på vei inn til kunnskapsminister Tonje Brenna fredag ettermiddag. Lørdag møter han partene i lærerkonflikten. Foto: Amanda Iversen Orlich / NTB
RIKSMEKLER: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland på vei inn til kunnskapsminister Tonje Brenna fredag ettermiddag. Lørdag møter han partene i lærerkonflikten. Foto: Amanda Iversen Orlich / NTB

– Streiken fortsetter

Møtet mellom partene og kunnskapsministeren handlet om å orientere henne om situasjonen.

– Jeg gikk til møtet med en forventning om at statsråden kunne bidra til en løsning, men det er ikke lagt fram noe som kan løse konflikten, dessverre. Så streiken fortsetter.

Handal sier han ikke ser noen snarlig løsning på streiken etter fredagens møte.

– Det har ikke skjedd noe i møtet som tilsier at vi er nærmere en løsning. Tvert imot er vi der vi var før møtet.

– Alvorlig situasjon

Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS sier de er villige til å gå inn i en frivillig lønnsnemnd hvis begge parter er villige til det.

Gangsø mener partene i lærerstreiken fikk gjort rede for de ulike ståstedene de har i konflikten i møte med kunnskapsministeren.

– Jeg vil oppsummere samtalen som god. Dette er en alvorlig situasjon for elevene, sa Gangsø.

Fakta om lærerstreiken:

* Utdanningsforbundet varsler at de tar ut nærmere 100 nye medlemmer fra tirsdag i neste uke.

* Sunnfjord kommune er den eneste nye kommunen som blir rammet. I tillegg tas noen få nye lærere ut i streik i Bergen.

* Streiken startet i begynnelsen av juni, da Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund tok ut noen medlemmer. Utdanningsforbundet fulgte kort tid etter.

* Streiken kom i gang for alvor rundt skolestart i august. Den er allerede den lengste lærerstreiken vi har hatt i Norge.

* Lærerne streiker fordi de ikke er fornøyd med tilbudet i meklingen før sommeren. Arbeidsgiversiden KS har uttalt at de har strukket seg så langt som kommunenes økonomi tillater.

* Partene hadde kontakt med hverandre via riksmekler Mats Ruland på søndag, men foreløpig har det ikke lyktes å komme fram til en løsning.

Kilde: Organisasjonene, NTB

Riksmegler: – Fastlåst

I forkant av møtet hadde også riksmekler Mats Wilhelm Rauland et møte med Brenna.

Det er flere dager siden han sist snakket med partene, opplyste han.

– Situasjonen er fastlåst. Partene har ikke ønsket å endre posisjon. Partene er klar over at vi står til disposisjon.

8000 lærere er i streik. Konsekvensene er at elevene ikke er på skolen. Enkelte elever har ikke vært på skolen siden før sommerferien.