VIL IKKE BLI AVBILDET: Anders Behring Breivik vil ikke la seg avbilde, heller ikke holde tale, under neste fengslingsmøte, hevder forsvareren. (Foto: Morten Holm)
VIL IKKE BLI AVBILDET: Anders Behring Breivik vil ikke la seg avbilde, heller ikke holde tale, under neste fengslingsmøte, hevder forsvareren. (Foto: Morten Holm)

Breivik nekter foto og vil ikke holde tale

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har ikke varslet noe nytt taleforsøk under det kommende fengslingsmøte 6. februar. Han vil heller ikke bli fotografert.

Mandag 6. februar vil bli det siste fengslingsmøte av Breivik før rettssaken mot ham starter 16. april. Det vil også bli det andre rettsmøte som er åpent for publikum og presse.

Under forrige fengslingsmøte, 14. november i fjor, forsøkte Breivik å holde en tale til de fremmøtte, spesielt rettet mot de etterlatte og overlevende. Tingrettsdommer Torkjel Nesheim var imidlertid snar med å avbryte 32-åringen, som under møtet presenterte seg som «militær kommandør i den norske motstandsbevegelsen og ridderjustitiarius i Knights Templar Norge og Knights Templar Europa» og slo fast at han ikke anerkjente Nesheims habilitet som dommer.

Les også: Leder i Oslo AUF: – Sist jeg så han ansikt til ansikt skjøt han folk

Vil tale under rettssaken

Ifølge Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, har 32-åringen ingen planer om å tale til de fremmøtte denne gangen.

– Så langt jeg kjenner til, skal han ikke planlegge noe slikt. Han forbereder seg nå først og fremst til selve hovedforhandlingen, sier Lippestad til NTB.

Breivik jobber med en omfattende forsvarstale som han vil holde under rettssaken.

– Han har ikke oppgitt noen grunn for det, men han er veldig klar på at han ikke vil bli tatt bilde av, sier Lippestad.

Ber om 12 nye uker

Politiet vil be om 12 nye uker i varetekt for Breivik. Siden forrige fengslingsmøte er brev-, besøks- og medieforbudet opphevet, og politiet vil ikke be om nye restriksjoner. Politiet vil heller ikke be om at fengslingsmøtet skal foregå via videooverføring fra fengselet, slik de ba om sist, opplyser kommunikasjonsrådgiver Roar Hansen i Oslo politidistrikt til NTB.

Lippestad sier det ikke er noen spesielle temaer eller krav de vil ta opp under det kommende fengslingsmøtet.

– Nå som brev-, besøks- og medieforbudet er opphevet, så det er ingen prinsipielle spørsmål vi trenger å ta opp nå, sier han.

Les også: Anders Behring Breivik leser kjærlighetsbrev på cella

Usikre på oppmøtet av presse

Sorenskriver Geir Engebretsen sier retten er usikker på hvor stor interessen vil være denne gangen.

– Vi er i ferd med å kartlegge dette nå. Vi har henvendt oss til bistandsadvokatene for å høre hvor mange av de fornærmede som kunne tenke seg å være til stede. Vi har også sendt ut akkrediteringsskjema til norsk og internasjonal presse, sier Engebretsen til NTB.

Sist gang hadde tingretten holdt av fem saler til de mange interesserte. Denne gangen vil retten kun klare å holde av fire saler på grunn av den pågående ombyggingen i andre etasje i tingretten. Hele etasjen bygges om i forbindelse med terrorrettssaken. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2