Breivik: Mor ønsker å skade meg

Anders Behring Breivik grep ordet mot dommerens ønske og fortalte at moren ønsket å skade ham og ba derfor retten se bort fra hennes forklaring til de sakkyndige i saken.

Helt på slutten av rettsforhandlingene, og betydelig på overtid, insisterte Breivik på å slippe til med en kommentar mot den to dager lange fremleggelsen av den første rettspsykiatriske rapporten av Synne Sørheim og Torgeir Husby. Spesielt kritiserte han de to psykiaternes intervju med moren som er gjengitt i dokumentet og som ble lest opp i retten.

Utnyttet moren

Breivik kalte samtalen med moren en bærebjelke i rapporten hvor han får diagnosen paranoid schizofren. Han mener de to psykiaterne utnyttet kvinnen som var i ubalanse etter det sønnen hennes hadde gjort.

– Basert på hennes forklaring har jeg stadfestet at mye er overdrevet og mye er direkte feil. Det er tydelig at hun har ønsket å skade meg mest mulig og jeg må derfor be dommerne se bort fra hennes forklaring, sa Breivik.

– Tabbe

Han gikk også direkte til angrep på Husby og Sørheims manglende forståelse for at han var en politisk ekstremist og terrorist. Han refererte til rapporten hvor det er beskrevet at han skal ha forfalt fullstendig fra 2007, hvor han bodde hos moren og spilte spill.

Breivik hevdet at hans plan med å snakke med Husby og Sørheim var å gi en detaljert beskrivelse av innholdet i manifestet fordi ha regnet med at dokumentet ville lekke ut.

– Det var en stor tabbe for jeg ga dem masse informasjon de kunne misbruke dersom de ville det. Personen de beskriver er en åpenbart sinnssyk person som bør medisineres, men det er ikke meg, sa Breivik. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2