Breivik mener ingen bryr seg om hans traumer

Anders Behring Breivik benyttet siste anledning til å kommentere vitnene i terrorsaken til å sutre over at ingen lot til å bry seg om hans traumer.

De etterlattes historier om bunnløs sorg og kamp for å gjenfinne hverdagen gjorde ikke noe inntrykk på Breivik da en enkemann og en mor vitnet i retten onsdag. I stedet benyttet terroristen siste anledning til å kommentere vitneførselen fra ofrenes psykiatrisk sakkyndige til å klage over at ingen så hans ulykke.

– De burde ha sett den traumatiske opplevelsen det er å bli stemplet som en trangsynt islamofob og høyreekstremist fordi man har legitime bekymringer for sin egen etniske gruppe og sin kultur og sitt lands overlevelse, sa Breivik som endte i munnhuggeri med dommer Wenche Arntzen om sine utlegninger, men som likevel fikk lov til å fullføre, som også alltid tidligere.

Tilbake til kjernen

Etter flere uker hvor ulike eksperter har vitnet, ble bevisførselen i den ti uker lange rettsprosessen endelig avsluttet.

Bare to etterlatte og psykiater og psykolog Are Holen og psykolog Dagfinn Winje, som har vært oppnevnt av bistandsadvokatene for å vurdere de psykiske konsekvensene for de etterlatte og overlevende, gjensto som vitner.

– Kjernen i saken er at 77 mennesker er drept, et utall er skadd på livstid og mange kommer til å få senskader. Jeg skjønner at rettssystemet er sånn, men føler det er viktig å ta saken tilbake til hva dette dreier seg om, sa Tor Østbø.

Tilfeldigheter førte til at han mistet sin kone Tove Åshill Knutsen på Einar Gerhardsens plass rett før klokka 15.30 fredag 22. juli. I retten fortalte han om tapet av en livlig, omtenksom og fargerik kvinne som helt meningsløst ble revet vekk.

– Jeg følte at de som ble drept på Utøya og drept her, på en måte var representanter for oss alle. Det var et angrep på samfunnet, sa Østby.

For mye psykiatri

Kirsten Vesterhus, også hun etterlatt, syntes det var viktig å komme tilbake til ofrene før rettssaken er over.

– Det er litt beklemmende at så mye er blitt handlende om psykiatri. Det er de mange døde, alvorlig skadde og veldig mange ødelagte liv dette egentlig handler om, sa hun

Som mor til Håvard Vederhus, AUF-talent og fylkesleder i Oslo, som ble skutt og drept av Anders Behring Breivik ved pumpehuset på Utøya, skildret hun det smertefulle i å miste et barn på en så brutal måte.

Sammen med mannen Alf Vederhus har Kirsten Vesterhus vært blant de mest åpne kritikerne av politiets håndtering av terrorangrepene. Da sønnen ble drept hadde Breivik allerede ringt politiet to ganger og sagt han ville overgi seg.

– Vi mener ungdommene på Utøya ikke fikk den hjelpen de skulle ha fått, og vi har hatt store problemer med å få svar på våre spørsmål til politiet. Det har absolutt lagt stein til byrden og bidratt til en mer komplisert sorg at man har måttet høre på så mye rart, sa Kirsten Vesterhus i Oslo tingrett onsdag.

Sinnaredd

Psykolog Dagfinn Winje og psykiater Are Holen gikk gjennom hvordan etterlatte påvirkes når de mister en av sine kjære under traumatiske omstendigheter.

Winje forklarte retten hvordan personer påvirkes av posttraumatisk stresslidelse. Problemer med konsentrasjon og hukommelse er vanlig, og mange sliter med å takle skole og jobb.

– Det handler om en kraftig økt spenningstilstand i kroppen som ikke går ned. Man er sinnaredd hele tiden, forklarte Winje.

– Mannen skal ha en dom, og den må være riktig i samsvar med jussen. Jeg skjønner utålmodigheten og irritasjonen til de berørte, men i den store helheten er dette viktig. Retten kunne ha kjørt en tøffere sak, men de har tillatt mye som hjelper på forsoningen, synes psykiateren.

Han sier at den statlige ordningen med oppreisning er et viktig bidrag med å komme over traumet de er påført. Mange etterlatte har håpet på glimt av anger hos gjerningsmannen, men Holen ber de berørte gi opp dette håpet.

– Det å håpe på at man skulle få et element av anger som et bidrag til oppreisningen og forsoningen, skal man bare gi opp å satse på, sier Holen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2