Breivik har forberedt kommentarer

Uansett om han blir dømt til forvaring eller tvungent psykisk helsevern, har Anders Behring Breivik forberedt kommentarer som er tilpasset fredagens dom.

– Han ønsker å bli dømt tilregnelig, og det er fortsatt det viktigste spørsmålet for ham. Han er opptatt av hva han skal si til dommerne, og har derfor forberedt noen setninger til hvert utfall, og hva han skal si, sier massedrapsmannens hovedforsvarer, advokat Geir Lippestad til Aftenposten.

Hovedspørsmålet dommerne har tatt stilling til, er om Breivik lider av en grunnleggende vrangforestilling og om han var psykotisk da han drepte 77 mennesker 22. juli i fjor.

Mener de svaret er ja, anses han strafferettslig utilregnelig og må overføres til tvungent psykisk helsevern. Mener dommerne isteden at Breivik var en gjerningsmann som gjennomførte de to handlingene selv om han visste at det var galt og skjønte at han ville bli straffet, så dømmes han til forvaring i fengsel.

NTB skrev i helgen at Breivik selv holder fast på at han vil anke spørsmålet videre oppover i rettssystemet hvis han blir erklært utilregnelig og dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.

Rettens administrator Wenche Elizabeth Arntzen leser opp slutningen i Oslo tingrett fredag formiddag klokka 10. Deretter skal begrunnelsen leses opp over seks timer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2