Boligprisene stiger mer enn ventet: – Oppsiktsvekkende

– Boligmarkedet er tilbake, sier Eiendom Norge-direktøren. Særlig én by skiller seg ut.

STIGENDE PRISER: Prisene stiger for boliger både i Bergen og i resten av landet. Foto: Frode Hoff / TV 2
STIGENDE PRISER: Prisene stiger for boliger både i Bergen og i resten av landet. Foto: Frode Hoff / TV 2

Mandag formiddag la Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for januar.

Der kommer det frem at boligprisene steg med 3,4 prosent i forrige måned. Det er en sesongjustert økning på 0,7 prosent i det som vanligvis er en sterk måned.

– Nå er det mange som må revidere sine modeller, også oss, da vår prognose for januar på 2,5 prosent var skivebom, sier Eiendom Norge direktør Henning Lauridsen i en pressemelding.

Ved utgangen av januar var gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge på rundt 4,5 millioner kroner. 

– Boligmarkedet er tilbake, legger han til. 

Færre usolgte boliger

Det blir solgt langt flere boliger enn det legges ut, og opphopningen av usolgte boliger har minket kraftig, ifølge Lauridsen. 

– Den positive januar-oppgangen er oppsiktsvekkende i lys av den svake utviklingen i den norske fastlandsøkonomien og ikke minst den overraskende renteøkningen i desember, sier direktøren.

Han omtaler prisveksten som «svært sterk». 

– Vi kan se her i den foregående nyttårsperioden, så er det bare 2022 som er sterkere, og det tangerer 2021, sier Lauridsen på dagens pressekonferanse.

GRANSKER MARKEDET: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen presenterer boligprisstatistikken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
GRANSKER MARKEDET: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen presenterer boligprisstatistikken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sterk vekst i Bergen

Mens boligprisene på landsbasis stiger sterkt, er det flere lokale variasjoner:

  • Sterkest vekst er det i Bergen, hvor boligprisene stiger med hele 5 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner betyr det 1,5 prosent oppgang.
  • Stavanger steg prisene med 4,3 prosent i januar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,2 prosent.
  • Boligprisene i Trondheim steg med 2,6 prosent i januar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,1 prosent.
  • I Oslo steg prisene med 3 prosent, noe som ga en vekst på 0,9 korrigert for sesongvariasjoner

Det tok i gjennomsnitt 67 dager å selge en bolig i januar, skriver Eiendom Norge. Kortest salgstid hadde Stavanger med 34 dager, mens det i de store byene tok lengst tid i Tromsø, med 106 dager i snitt.

Nordea: – Tendenser til optimisme

– Vi ser nå tendenser til optimisme i boligmarkedet igjen, og året har startet med rekordøkning i søknader om boliglån og finansieringsbevis, sier leder for personmarked i Nordea, Randi Marjamar.

– Det er fortsatt kjøpers marked, men vi ser at flere av våre kunder har vært med i budrunder nå i januar sammenliknet med de siste månedene i fjor. Flere sier også at de igjen er aktivt søkende etter bolig, etter å ha lagt boligkjøpsplanene på is i høst, fortsetter hun.

HUS OG HJEM: Boliger fotografert med drone på Løren i Oslo.
HUS OG HJEM: Boliger fotografert med drone på Løren i Oslo. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Også direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener tallene kan tyde på et mer optimistisk marked.

– Den sterke prisutviklingen og det høye antallet omsetninger i januar vitner om et robust bruktboligmarked, sier Geving, og påpeker at det særlig er i byer med lavt tilbud av boliger, at prisveksten nå er kraftigst.

Han sier det etter to år med rekordlavt salg av nye boliger nå ferdigstilles det få nye boliger. 

– Dermed frigjøres få brukte boliger i markedet, noe som tilsier mer press i bruktmarkedet etter hvert som boligforsyningen ikke dekker boligbehovet i en voksende befolkning, sier Geving, og fortsetter:

– Med utsikter til høyere lønnsvekst, lavere inflasjon og lavere renter vil markedet for brukte boliger kunne overraske på oppsiden i første halvår.

– For tidlig å si

André Kallåk Anundsen er forsker tilknyttet Housing Lab ved OsloMet. Selv om januartallene er overraskende sterke, mener han det er for tidlig å si at markedet har snudd. 

– Det er vanskelig å konkludere med når det skjer ut fra en enkelt måned, sier han til TV 2. 

Forskeren legger til at det er viktig å sammenligne boligprisveksten med prisveksten på andre varer og tjenester – den såkalte realboligprisutviklingen. 

– I realboligprisutviklingen har man samlet sett hatt et fall på rundt ti prosent siden januar 2022. Det er ikke et ubetydelig fall. Men i det perspektivet så er det friskt med en oppgang nå, sier Anundsen. 

BOLIGFORSKER: André Kallåk Anundsen tror markedet vi begynne å snu først til høsten. Foto: Oslomet
BOLIGFORSKER: André Kallåk Anundsen tror markedet vi begynne å snu først til høsten. Foto: Oslomet

– Det har lenge vært snakk om at det har vært «kjøpers marked». Burde man skynde seg nå dersom man er ute etter å gjøre et godt boligkjøp?

– Jeg tenker at hovedmålet med å kjøpe en bolig primært burde være for å ha et sted å bo. Man kan jo se på det som et investeringsobjekt, men det er også et forbruksgode først og fremst, svarer forskeren. 

– Vi får se hvor persistent denne oppgangen er i løpet av våren. Jeg tror uansett at realboligprisene vil begynne å snu utover høsten. Dersom man ønsker å kjøpe seg inn før det begynner å stige, så er nok våren et fint tidspunkt for det, legger han til. 

Lang liggetid

I snitt tok det 67 dager å selge en bolig i januar. Det er lengre enn i desember, da den gjennomsnittlige salgstiden var på 62 dager.

Stavanger hadde kortest salgstid på 34, og Tromsø hadde lengst med 196 dager.

– Liggetiden har jo noe å si. Det er en indikator på at det fremdeles går litt trådt i markedet, og at det kanskje er litt tidlig å si at trenden har snudd, selv om prisveksten kommer overraskende høyt, sier Anundsen.