FERDIG MED FERIE: Allerede i september blir Masud Gharahkhani å se igjen som stortingspresident i stortingssalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
FERDIG MED FERIE: Allerede i september blir Masud Gharahkhani å se igjen som stortingspresident i stortingssalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Blir stortingsmøte i september

Stortingets presidentskap vil hasteinnkalle til stortingsmøte i september på grunn av strømkrisen.

– Vi vil kalle inn til et møte i Stortinget medio september, sier stortingspresident Masud Gharahkhani til TV 2.

Han opplyser om at det er enstemmighet i presidentskapet om at hele Stortinget hasteinkalles i september. Datoen for møtet er ikke klar.

– Kraftsituasjonen er alvorlig, og Stortinget og regjeringen skal samarbeide for å løse situasjonen for innbyggerne og næringslivet, sier Gharahkhani.

Det er første gang siden sommeren 2012 at Stortinget møtes når de egentlig har møtefri, opplyser Stortinget til TV 2.

Da holdt statsministeren og justisministeren en redegjørelse om oppfølgingen av 22.juli-kommisjonens rapport.

Vanligvis møtes stortinget først i begynnelsen av oktober. Bakgrunnen for den tidlige oppstarten er debatten som har oppstått som følge av ekstraordinært høye strømpriser i Sør-Norge, og kraftsituasjonen.

Rødt: – Burde ikke vente

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener midten av september er for lenge å vente.

– Jeg er glad for at presidentskapet følger Rødts forslag om å hasteinnkalle Stortinget for å håndtere strømpriskrisa. Men møtet burde ikke vente til september, prisene er rekordhøye og magasinene tømmes i dag!

Frp-leder Sylvi Listhaug mener Stortinget nå må ta grep der regjeringen ikke har handlet.

– Vi har en regjeringen som ikke har vist seg egnet til å håndtere krisen, sier Listhaug til TV 2.

– Skulle bare mangle

Stortinget må ta ansvar «når regjeringen kommer haltende», mener KrF-leder Olaug Bollestad.

– Det skulle bare mangle at Stortinget avbryter ferien og ordnet opp i dette, det haster å få på plass gode løsninger for folk og bedrifter som kjenner at de går en mørk høst i møte, sier Bollestad.

Ingrid Fiskaa er SVs representant i presidentskapet, og mener det er viktig at Stortinget kalles sammen.

– Det er viktig at arbeidet med mer grunnleggende endringer for å ta politisk kontroll over krafta kommer i gang raskt. Den situasjonen vi har nå kan ikke fortsette, mener Fiskaa.

Når det gjelder strømstøtte til bedrifter så vil SV ha en «treffsikker ordning»

– Om det skal komme en slik støtte mener SV at man må se på bedre løsninger for fastpris og målrettede tiltak som søknadsbaserte låneordninger, i tillegg til energieffektivisering, sier Fiskaa.

Fikk tidsplan

Forrige mandag ba presidentskapet om en tidsplan fra regjeringen for når de planlegger å levere ulike varslede strømtiltak, som rausere strømstøtte til husholdningene, strømstøtte til bedriftene og en ny regel som vil bremse eksporten av kraft.

Den tidsplanen leverte olje- og energiministeren i går, men mange i opposisjonen var ikke begeistret for den.

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) anslår at en strømstøtteordning for næringslivet kommer senest i forbindelse med statsbudsjettet.

Saken oppdateres