Blå framgang mot kommunevalget

Det ligger an til store forandringer etter høstens kommunevalg. Oppslutningen rundt Høyre fortsetter, mens Arbeiderpartiet og Senterpartiet fortsetter å miste velgere, ifølge en ny måling.

Den siste meningsmålingen til Norfakta og Landslaget for Lokalaviser (LLA) er hyggelig lesning for Høyre. Partiet går fram 10,8 prosentpoeng i forhold til forrige kommunevalg, og ligger nå på 30,1 prosents oppslutning. For Arbeiderpartiet går det motsatt vei. Ifølge målingen går partiet tilbake over 7 prosentpoeng, til 22,5 prosent.

Senterpartiet, som tradisjonelt er et sterkt ordførerparti i Norge, mister også velgere med sin tilbakegang på 2,6 prosentpoeng. Frp står på stedet hvil med 17,5 prosents oppslutning.

Ifølge professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen tyder de store utslagene på at det vil komme forandringer i kommunene etter årets valg.

– Blant annet vil vi se mange nye ordførere fra Høyre, også fordi oppslutningen rundt Frp er stabil, sier Aarebrot.

Han tror ikke målingen automatisk betyr et like stort ras av ordførerverv for Senterpartiet. Partiet, som sitter på mange ordførerposisjoner rundt om i landet, forhandler både mot venstre og høyre i lokalpolitikken – noe som ikke bør bety så store forandringer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2