Snøkaos på Østlandet:

– Beregn god tid og hold avstand

Det har kommet mye snø på Østlandet det siste døgnet. I Oslo er nesten 30 busser innstilt torsdag morgen.

KAOS: Snøværet har skapt flere problemer for kollektivtrafikken i Oslo de siste dagene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KAOS: Snøværet har skapt flere problemer for kollektivtrafikken i Oslo de siste dagene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det var snøkaos i Oslo-området onsdag og torsdag morgen snør det igjen tett enkelte steder. Likevel ser det ut til at kjøreforholdene er greie på de store veiene, opplyser Vegtrafikksentralen øst.

– Brøytetogene har gått i skytteltrafikk og gjør alt de kan for å få det unna, så det går greit på innfartsveiene inn til Oslo. Man må beregne ekstra tid, avpasse farten og kjøre etter forholdene, sier trafikkoperatør Tone Sorken til NTB.

– Vær litt forsiktig hvis du må bytte felt for det ligger litt snø der. Og kommer man bak et brøytetog, så må man være tålmodig, sier hun.

Det er blant annet tett snøvær ved Skulleruddumpa, der det var store problemer onsdag. Det snør også utover mot Asker.

– Hold avstand til bilen foran så du har mulighet til å stoppe hvis det skulle skje noe. Det kan se bart ut, men så er det glatt. Det blir vintervei i dag, sier Sorken.

På Ringerike var E16 en periode stengt ved Sundvollen etter et sammenstøt mellom to biler.

Snøværet skapte utfordrende kjøreforhold på veiene onsdag, som her på E18 mellom Drammen og Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Snøværet skapte utfordrende kjøreforhold på veiene onsdag, som her på E18 mellom Drammen og Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Øst politidistrikt opplyser at det ser fint ut på veiene sørover mot Østfold, men at det er litt vanskeligere lenger nord. Det er imidlertid ikke meldt om store trafikale problemer.

– Vi hadde noen mindre trafikkhendelser i natt, men ingenting i morgentimene. Vi får se hvordan det går utover dagen, sier operasjonsleder Karianne Knudsen til NTB i 7.30-tiden.

Innstilte busser

Minst 27 av bussrutene i Oslo-området er innstilt torsdag morgen. Alle linjene trafikkerer Oslo øst og i Nittedal, skriver NRK.

Tallet på avvik og linjer som er påvirket stiger hele tiden, og reisende bør derfor følge med på Ruters oversikt over avvik.

– Vi oppdater ruter.no og Ruter-appen fortløpende, så sjekk disse hvis du absolutt må ut å reise i dag, sier pressevakt i Ruter Øystein Dahl Johansen.

Det er også forsinkelser og omkjøring på en rekke andre busslinjer. T-banen og toget er ikke like påvirket, så Ruter ber folk velge det hvis de kan.

– De som har mulighet oppfordres til å ha hjemmekontor, hold deg oppdatert, benytt T-banen og vurder om du i det hele tatt må ut å reise i dag, sier Øystein Dahl Johansen.

Snøværet fører også til problemer på jernbanenettet.

På både Gjøvikbanen og Kongsvingerbanen er det forsinkelser på grunn av mye snø og is på sporveksler. På Hovedbanen fører en feil på en sporveksler ved Hauerseter til forsinkelser.

I tillegg er Alnabru godsterminal delvis stengt av samme årsak.

Ryddet T-banen

Sporveien har hatt omtrent 20 mann ute for å rydde snø fra T-banelinjene natt til torsdag

– Stort sett er ikke snøen noe problem, men når alt kommer på en gang så blir det hektisk, sier Håkon Uggerud, som jobber i baneavdelingen til Sporveien, til NTB.

MYE SNØ: Det er mye snø å ta unna for de ansatte i Sporveien. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
MYE SNØ: Det er mye snø å ta unna for de ansatte i Sporveien. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Størst utfordringer har mannskapene fått på Holmenkollbanen. Her har maskinene ryddet snø siden klokken 15 på onsdag.

– Der er det alltid utfordringer. Det handler om at det er såpass bratt og mange krappe kurver på strekningen, forklarer Uggerud.

De reisende på denne ruta skal i utgangspunktet ikke ha noe å frykte torsdag.

– Vi kommer til å ha to maskiner som går der kontinuerlig gjennom hele dagen. Trafikken skal gå som normalt, også der.

Se nordlendingens stikk til Sør-Norge her: