RUDSHØGDA: Nortura sitt lokale på Rudshøgda. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
RUDSHØGDA: Nortura sitt lokale på Rudshøgda. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Bekrefter russisk hackerangrep på Nortura

Før jul ble Nortura utsatt for et hackerangrep som førte til at de måtte stoppe produksjonen. Nå kan Nortura bekrefte at det var russere som stod bak angrepet.

Mandag startet Nordens største sikkerhetskonferanse, Paranoia-konferansen, i Oslo. Hovedtemaet på årets konferanse er den økte risikoen for cyberangrep etter Russlands invasjon av Ukraina. Krigen har gått hardt utover matsikkerheten i flere land.

Nå bekrefter Nortura at de har vært utsatt for nettopp dette.

Hackerangrepet som skjedde 21. desember i fjor førte til at Nortura ikke viste om de kunne levere mat til Norge slik de pleier å gjøre. Det forteller konserndirektør Kjell Rakkenes til TV 2.

– Vi trakk pluggen til internett og stengte ned alle serverne og det ble mørkt. Vi kunne ikke produsere og vi kunne ikke ta imot noen dyr. Og vi hadde noen dager der da vi lurte på om vi kunne levere Norge med den maten som vi pleier å gjøre, sier Rakkenes.

Hackerangrepet er fortsatt under etterforskning av politiet, men nå bekrefter Rakkenes at det er russerne som stod bak angrepet.

– Vi kjenner mye til metoden og vet mye hvordan de har kommet seg inn, og hvordan de har jobbet i systemene våre. Dette kjenner vi igjen fra russiske hackere, sier konsernsjefen.

Ifølge Rakkenes er de kjent med hvilken gruppe det er som står bak, men han ønsker ikke å gå nærmere inn på det på grunna v den pågående etterforskningen.

Rakkenes forteller at Nortura klarte å håndtere situasjonen med dyktighet og flaks på en god måte.

– Men det er klart at avhengigheten av teknologi introduserer en helt ny sårbarhets-trussel i Norge.

– Det var noen dager hvor vi hang etter neglene over stupet det, og vi var usikre på hvorvidt vi skulle klare å komme opp igjen over nyttår i produksjon. Det ville hatt alvorlige konsekvenser for matforsyningen, forteller Rakkenes.