BEKLAGER: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) beklager at han som stortingsrepresentant og senere statsråd hadde et forhold til en 18 år gammel skoleelev fra 2005. Foto: Stian Lysberg Solum
BEKLAGER: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) beklager at han som stortingsrepresentant og senere statsråd hadde et forhold til en 18 år gammel skoleelev fra 2005. Foto: Stian Lysberg Solum

Bekrefter forhold til 18-åring – nå går han av som forsvarsminister

Odd Roger Enoksen (Sp) har beklaget å ha innledet et forhold til en 18 år gammel kvinne i 2005. Samtidig går han av som forsvarsminister.

Lørdag morgen ble det kjent at forsvarsminister Odd Roger Enoksen på 2000-tallet hadde et seksuelt forhold til en ung kvinne. Det skriver VG. Dette skjer en uke etter at TV 2 avslørte at det ble sendt inn varsel mot Enoksen 18.mars, om en sak partikontoret ble gjort kjent med i 2017.

Enoksen bekrefter og beklager forholdet lørdag morgen. Kort tid senere opplyser han til NTB at han går av som statsråd.

– Jeg vil beklage til de jeg har såret. Jeg har gjort flere dårlige valg og vurderinger, og vil gi en uforbeholden unnskyldning for at mine handlinger har gjort livet vanskeligere for andre, sier Enoksen.

Statsminister Jonas Gahr Støre har akseptert Enoksens ønske om å gå av. Støre møtte pressen lørdag formiddag, og bekreftet at han ble informert om Enoksens avgang allerede fredag kveld.

– Jeg støtter hans avgjørelse om å fratre, sier Støre.

Samtidig poengteres det at SMK allerede er i gang med å finne en erstatter til ministerposten

Til TV 2 opplyser Forsvarsdepartementet at Enoksen ikke har mer å si om saken akkurat nå.

Ny historie dukket opp

Etter at TV 2 i forrige uke omtalte at Senterpartiets partikontor var blitt kontaktet om en metoo-sak om Enoksen i 2017, har en ny kvinne fortalt VG sin historie med Enoksen.

Det er denne kvinnen som Enoksen nå sier til avisen at han ikke skulle ha hatt et forhold til, og som han nå beklager at han hadde en relasjon til.

Den unge kvinnen hilste først på Enoksen under en sosial sammenkomst i Nord-Norge i 2005, før hun møtte ham på en skoletur til Stortinget. I etterkant av denne turen startet forholdet.

Forsvarsministeren sier imidlertid at en statsråd også har et privatliv og kan ha forhold utenfor ekteskapet. Enoksen er 67 år nå og var 50 år i 2005.

– Det var ikke en situasjon der jeg hadde en maktposisjon overfor henne, sier Enoksen til VG.

– Har båret på dette i så mange år

Kvinnen sier derimot at forholdet har preget livet hennes i 15 år og at hun har følt på både skam, skyldfølelse og frykt for ikke å bli trodd.

– Jeg har båret på dette i så mange år og skammet meg sånn. Det er ikke riktig at jeg skal bære på det, når han brukte makta si og sin posisjon til å få det han ville. Det skulle han ikke gjort, og jeg skulle ønske han tok ansvar, sier kvinnen til VG.

– Ja, jeg var eldre enn henne. Ja, jeg var stortingsrepresentant først og så statsråd. Men jeg hadde aldri noe maktforhold over henne som gjorde at hun ikke kunne gått og avsluttet når som helst hvis hun følte det ubehagelig. Jeg hadde aldri noe pressmiddel overfor henne og prøvde aldri med noe press, sier Enoksen.