Beklager om å ha misforstått reglene om pendlerbolig: – Klart lovbrudd

Stortingspresident Eva Kristin Hansen bodde med mannen sin i Ski, men oppga en adresse i Trondheim til Stortinget.

Nyvalgt stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) under konstituering av det 166. storting. Foto: Fredrik Hagen
Nyvalgt stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) under konstituering av det 166. storting. Foto: Fredrik Hagen

– Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått regelverket knyttet til pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig, skriver Eva Kristin Hansen i en epost til Adresseavisen via sin rådgiver tirsdag ettermiddag.

I 2014 etablerte stortingspresident Eva Kristin Hansen seg med sin mann i deres felles bolig på Ski. Adressen hun oppga til Stortinget, var Trond Giskes leilighet i Trondheim, hvor hun leide en hybel.

Først i 2017, da hun meldte flytting til Ski, sa hun opp pendlerboligen i Oslo.

TV 2 har vært i kontakt med rådgiveren til Hansen som forteller at hun ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

– Ikke verre enn andre skatteregler

Jussprofessor Mads Andenæs er klar på at dette er lovbrudd.

– Stortinget og statsministerens kontor har plikt til å sørge for at slike forhold oppgis, og det har de ikke gjort.

Han mener det er viktig at det ryddes opp og at det blir en slutt på ukulturen ved pendlerboliger i Stortinget.

– Regler, veiledning og praksis må endres og gjøres klarere, men det er ikke nok å se fremover. De som har brutt reglene må tilbakebetale og ta sin straff.

Andenæs mener personer i maktposisjon ikke kan slippe unna med at de ikke forstod reglene.

– Reglene er ikke verre enn mange andre skatteregler. De berørte er i verv og stillinger hvor de spesielt bør holde seg på den forsiktige siden, sier han og legger til,

– Det er ikke nok at de hevder at reglene er uklare. Det hadde ikke hjulpet oss som er vanlige skattebetalere og arbeidstakere, sier Andenæs.

– Behov for regelendring

Adresseavisens opplysninger er korrekte, bekrefter Hansen i en epost til avisa.

«Jeg har hele tiden vært sikker på at jeg har fulgt reglene for tildeling av pendlerbolig. Jeg har heller ikke fått noen tilbakemelding fra administrasjonens side når jeg har rapportert underveis. Sett i ettertid, ser jeg at administrasjonen skulle hatt informasjon om boligen i Nordre Follo», skriver Hansen.

Hun mener dette viser at det er behov for en endring av reglene, slik at disse ikke er til å misforstå.

I eposten fra Hansen står det også at Stortingets direktør Marianne Andreassen sier at flere representanter har misforstått regelverket, og at administrasjonen derfor ikke vil gjøre noe mer med Hansen sin sak.

Skulle rydde opp

Ap-politikeren overtok som stortingspresident i en tid preget av omfattende avsløringer i pressen knyttet til representantenes økonomiske goder, spesielt pendlerboliger og etterlønn.

Stortingets regelverk sier at du må bo, eller være folkeregistrert, mer enn 40 kilometer unna for å ha rett på pendlerbolig.

Hansen gjorde det da til en hovedoppgave for det nye presidentskapet å ta tak i disse sakene.

– Jeg tror vi må jobbe hardt for å gjenreise tilliten til Stortinget blant folk. Det har vært så mange saker nå som har bidratt til å svekke tilliten til norske politikere, sa hun den gang til NTB.

Ap-ledelsen taus

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa i september at det var behov for å rydde opp i reglene om pendlerboliger for stortingsrepresentanter. Han sa da at reglene er uklare, noe Stortinget selv også har bekreftet.

Tirsdag er Ap-ledelsen tilbakeholdne med å kommentere den nye saken.

– Jeg viser til Eva Kristins egne uttalelser og beklagelse, og vi har ikke noen ytterligere kommentar utover det, svarer kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Aps stortingsgruppe på NTBs spørsmål om noen i partiledelsen kan kommentere saken.