– Begynner å endre seg

Middager kan bli krevende med kresne barn. Eksperten har ett klart råd til deg.

BARNEMAT?: Ikke alle barn liker alt, og det kan være vanskelig for de voksne i huste. Foto: Sara Johannessen Meek/NTB
BARNEMAT?: Ikke alle barn liker alt, og det kan være vanskelig for de voksne i huste. Foto: Sara Johannessen Meek/NTB

Den ene liker spagetti, den andre kan ikke fordra det. Poteter er å foretrekke, men det hater minstemann. Kresne barn er ikke alltid like enkelt å manøvrere. 

– Vi skal huske på at mat er veldig sentralt. Det handler om matkultur, og det handler om barnas utvikling av smaksløker. 

Det sier Hedvig Montgomery, psykolog og forfatter. 

EKSPERT: Hedvig Montgomery er psykolog og forfatter. Foto: Tom Rune Orset/TV 2
EKSPERT: Hedvig Montgomery er psykolog og forfatter. Foto: Tom Rune Orset/TV 2

Forrige uke skrev forfatter og tenåringsforelder, Per Asbjørn Risnes, en kronikk i Aftenposten om dette teamet. Det var ikke før han fikk barn selv at han skjønte hvor vanlig det var å være kresen. 

– Problemet hos oss var at de mislikte forskjellige ting samtidig. Den ene middagen var det bare den ene som spiste, og den andre middagen spiste bare den andre, sier han til TV 2. 

Smaksløker i endring

Men hvem sin «skyld» er det at barna er kresne? Er det foreldrene, eller barna selv?

Det er flere forhold som påvirker dette, sier Montgomery.

– Noen barn er mer følsomme enn andre. Det kan også være allergier som ikke er oppdaget, og som gjør det vanskelig.

Men det er ikke bare for foreldrene at det oppleves problematisk å være kresen. 

BARNEMAT?: Konfitert torsk med søtpotet- og hvitlukspurè er kanskje ikke noe å servere kresne barn. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
BARNEMAT?: Konfitert torsk med søtpotet- og hvitlukspurè er kanskje ikke noe å servere kresne barn. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

– På et tidspunkt syns barna det er pinlig selv, for du blir ikke som alle andre. Når man kommer opp i ti-elleveårsalderen begynner de å kjenne på det selv, sier hun. 

Men om du har et kresent barn, skal du da fortsette å introdusere dem for annen mat? 

Montgomery har et klart svar: 

– Hvis det er sånn du lever selv. Men vær klar over at ved 18-månedersalderen skjer det noe hos alle barn. Smaksløkene begynner å endre seg. 

I ENDRING: Smaksløkene til barn ender seg når de er rundt 18 måneder gamle, forklarer Montgomery. Foto: Agnes Mogstad / God morgen Norge
I ENDRING: Smaksløkene til barn ender seg når de er rundt 18 måneder gamle, forklarer Montgomery. Foto: Agnes Mogstad / God morgen Norge

Hun forklarer videre: 

– Da går barn fra å like ganske mye, til å bli ganske følsomme en periode. Det er da det gjelder å ikke gi opp. 

Ta det med ro 

Både Montgomery og Risnes har klare råd til hva man burde gjøre dersom de minste er litt i det kresne laget. 

– Inkluder den kresne både til å velge hva man skal spise den dagen, og være med på å lage den, sier Risnes. 

Montgomery oppfordrer til å først luke ut at det ikke er en allergi eller andre fysiske plager som er problemet. Og deretter: 

– Slapp av. Vis at mulig mat er hyggelig, og ikke gjør middagen til en kamparena.