Bankene varsler renteøkning trass i overskudd

Norske banker viser til kravet om økt egenkapital når de varsler renteøkning. Men kravet vil koste dem 10-11 milliarder kroner, og bare i fjor fikk de et samlet resultat på 37,4 milliarder kroner.

Konserndirektør for privatmarkedet i DNB forklarer overfor VG Nett renteøkningen som DNB varslet fredag, med nye krav om økt egenkapital som EU og norske myndigheter stiller.

Men denne forklaringen kjøper ikke Jorge Jensen, fagdirektør finans i Forbrukerrådet. Han viser til en rapport fra Finanstilsynet som sier at kravet om økt egenkapital vil koste bankene 10-11 milliarder kroner

– Det er under en tredel av bankenes samlede overskudd i fjor, sier Jensen til Dagsavisen.

– Bankene skyver myndighetene foran seg når de sier at kravene om egenkapital er nødt til å resultere i dyrere lån. Mitt syn er at bankene kan ta av sine overskudd for å styrke egenkapitalen i stedet for å velte regningen over på kundene, sier han.

Ifølge Finanstilsynet har bankene allerede benyttet store deler av sitt overskudd til å styrke sin soliditet, det vil si at de allerede har forberedt seg på de nye kravene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2