Avinor: Systemfeil løst – trafikken vil normaliseres

En feil på radarsystemet som kontrollerer luftrommet i Sør-Norge, førte til full stans i flytrafikken mandag. Både Avinor og flyselskaper advarer om forsinkelser utover dagen.

LAV TRAFIKK: Det er foreløpig få passasjerer i avgangshallen på Gardermoen. Foto: Avinor
LAV TRAFIKK: Det er foreløpig få passasjerer i avgangshallen på Gardermoen. Foto: Avinor

Avinor har funnet feilen på radarsystemet som kontrollerer luftrommet i Sør-Norge, men har fremdeles ikke funnet årsaken til denne.

Feilen har skapt forsinkelser og problemer for flytrafikken sør i landet.

Klokken 15.15 melder NTB at feilen er funnet og løst, og at trafikken «gradvis vil gå som normalt».

Flere avganger er ved 15.40-tiden innstilt, mens mange andre har forsinkelser, både fra Oslo lufthavn Gardermoen og fra Stavanger lufthavn Sola.

Den tekniske feilene på systemene er funnet og løst. Nå gjenopptas trafikken gradvis og gjenopptar seg sakte tilbake igjen til normalen, sier kommunikasjonssjef Harald Nygaard Kvam ved Oslo Lufthavn til TV 2.

– Det blir selvfølgelig en del forsinkelser og følgefeil utover ettermiddagen likevel. En god del frem til klokken 16.00 har fått ny tid, men fra 16 og utover ser det ut til at det går tilbake til normalen.

Problemene med radarsystemet oppsto ved 10-tiden. Rundt 40 minutter senere var systemet operativt igjen.

Det er NATCOM NATC-systemet som har vært er nede. Det påvirker radarsystemet som kontrollerer luftrommene i hele Sør-Norge.

I GANG: Flytrafikken er delvis i gang igjen. Her fra Gardermoen. Foto: Sorosh Sadat / TV 2
I GANG: Flytrafikken er delvis i gang igjen. Her fra Gardermoen. Foto: Sorosh Sadat / TV 2

Tyder på intern feil

– Det siste vi kan fortelle om nå er at trafikken går nesten som normalt, selv om vi har kapasitetsutfordringer i hele Sør Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Løwer i Avinor til TV 2 klokken 13.

Han sier det skyldes at det mandag og at det er færre fly i lufta. Da kan Avinor få unna trafikken, selv om det er redusert kapasitet.

– Vi jobber fremdeles med å utrette denne feilen, og vi vet ikke årsaken til den enda. Det må vi komme tilbake til. Det vi kan stadfeste allerede nå er at det ikke er snakk om en ekstern trussel.

– Det er vertfall ikke et ekstern angrep. Det meste tyder på at dette er en intern feil, men fasiten på det kan vi ikke komme ut med riktig enda.

Løwer sier der kan komme forsinkelser etter klokken 14 mandag på grunn av kapasitetsutfordringene.

– Når ettermiddagsrushet slår inn, kan det hende det blir forsinkelser. Vi jobber selvsagt på spreng for å unngå det.

Passasjerer må belage seg på forsinkelser. Foto: Sorosh Sadat / TV 2
Passasjerer må belage seg på forsinkelser. Foto: Sorosh Sadat / TV 2

Får følgekonsekvenser

Kommunikasjonssjef Lina Lindegaard Carslen i Widerøe sier til TV 2 at feilen naturligvis får følgekonsekvenser for trafikken deres i Sør-Norge utover dagen.

– Foreløpig er det forsinkelser ut fra Bergen hovedsakelig. Det er kjedelig for alle som blir berørt, men dette er utenfor vår kontroll og noe vi må forholde oss til.

Hun oppfordrer passasjerer til å møte opp som normalt, med mindre det er blitt gitt beskjed om noe annet.

Norwegian opplyser til TV 2 at de arbeider med å gjøre ulempene så små som mulig for dem som skal reise med flyselskapet mandag.

– Da dette inntraff fikk de flyene som var i luften lande, mens de som sto klare til avgang måtte vente, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian til TV 2.

Luftfartstilsynet informert

Det finnes totalt tre kontrollsentraler i Norge, og den siste ligger i Bodø by, opplyser pressevakt Øystein Løwer i Avinor.

– Bodø kontrollsentral er ikke berørt av nedetiden, men flytrafikken i sør kan påvirke trafikken i nord, sier pressevakten.

Kommunikasjonsdirektør ved Luftfartstilsynet opplyser til VG at de er informert.

– Beredskapsvakten hos Avinor ga oss beskjed umiddelbart etter problemet oppsto. Nå håndterer de situasjonen, og Avinor vil nok melde når de har mer informasjon tilgjengelig