Aspaas: – Det er bedre å tvile

Den sakkyndige psykiateren Agnar Aspaas er ikke redd for at han og kollega Terje Tørrissen skal oppfattes som usikre i sin konklusjon om at Anders Behring Breivik er tilregnelig.

Psykiaterduoen som har utarbeidet den andre rettspsykiatriske rapporten, konkluderer med at Breivik er tilregnelig – men likevel har de uttrykt en viss tvil i Oslo tingrett.

– Det kan alltid anføres en akademisk tvil, en hypotetisk tvil. Det er ingen kriterier for at psykose ikke finnes, svarte Aspaas på spørsmål fra hoveddommer Wenche Elizabeth Arntzen.

Aspaas avviser overfor NTB at de har vært redde for å fremstå som for tvilende, og i retten understreket han at det ikke er snakk om en praktisk tvil som ville hatt en juridisk betydning.

– Man må tvile. Det er bedre det i en sånn sak, sier Aspaas til NTB etter at han og makkeren ble stilt til veggs med spørsmål i retten tirsdag.

Aspaas vil imidlertid ikke kommentere hva han synes om at Torgeir Huseby og Synne Sørheim, som ble konfrontert med sine metoder og sin konklusjon fredag forrige uke, er mer bastante.

I spørsmålsrunden tirsdag slapp Tørrissen og Aspaas lettere unna enn Husby og Sørheim – mye fordi de går inn i diskusjoner med aktoratet. Likevel synes Aspaas at de ble stilt kritiske spørsmål.

– Men det er jobben til retten – det er sånn det skal være, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2