Asiatiske elever får best karakterer

Elever med bakgrunn fra Kina, Sri Lanka og India får sterkere snittkarakterer i tiende klasse enn etnisk norske elever, viser statistikk.

Undersøkelsen er gjort på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet. Tallene er utarbeidet av forsker Jon Arne Elstad og Anders Bakken i Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova). Materialet deres er basert på standpunktkarakterer i samtlige 13 fag for tiendeklassingene for perioden 2009-2011.

– Elever og studenter fra Asia har gode resultater over hele kloden. Det kan ha å gjøre med at de har tradisjon for hardt arbeid, og at mange foreldre har høye ambisjoner for barna sine, sier Elstad til Dagbladet.

Tallene viser at 16-åringer med foreldre fra Kina er de flinkeste i norsk skole. de har snittkarakter på 4,29. Elever med bakgrunn fra Sri Lanka får 4,22. De som har indiske foreldre får 4,20 i snittkarakter.

I motsatt ende av listen befinner elever med foreldre fra Somalia seg. De har et snitt på 3,27.

– Det kan ha sammenheng med generelt svake språkkunnskaper og at flere av elevene kommer fra hjem der ingen har kunnet lese eller skrive fra før, sier Elstad. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2