BER OM ÅPNING: Oppheving av skjenkestoppen skal stemmes over på Stortinget torsdag. Foto: Truls Aagedal / TV 2
BER OM ÅPNING: Oppheving av skjenkestoppen skal stemmes over på Stortinget torsdag. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Arbeiderpartiets stortingsgruppe vil diskutere skjenkestoppen

Skjenkestoppen til regjeringen vil bli tema på Arbeiderpartiets gruppemøte onsdag.

En rekke politikere og serveringsbransjen selv, har den siste uken tryglet regjeringen om å oppheve skjenkestoppen. De har foreløpig fått et klart nei.

Onsdag ettermiddag møtes stortingsgruppen til Arbeiderpartiet. Da vil skjenkestoppen, som deres egen regjering har innført, være tema.

Det får TV 2 opplyst av kilder i partiet.

Skal stemmes over

Onsdag morgen fremmet MDG og Frp hvert sitt forslag om å oppheve forbudet mot skjenking umiddelbart. Dette forslaget vil komme til full behandling i Stortingssalen torsdag ettermiddag.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Cecilie Myrseth understreker at en samlet stortingsgruppe i Arbeiderpartiet støtter de smittervernstiltakene regjeringen har valgt å innføre frem til 14. januar.

– I en situasjon der vi opplever dobling av tallet på smittede per dag, er det ikke aktuelt å lette på noen tiltak. Vi må avvente de nødvendige dagene for å se smittebildet etter jul, sier Myrseth til TV 2.

Hun understreker samtidig at stopp i klasseundervisning og skjenkestopp ikke skal vare en dag lenger enn nødvendig.

– Med en gang det blir helsemessig forsvarlig, skal disse tiltakene lettes, sier Myrseth.

- EN SELVFØLGE: Hoksrud mener det er åpenbart at skjenkestoppen må ta slutt. Foto: Goran Jorganovich / TV 2
- EN SELVFØLGE: Hoksrud mener det er åpenbart at skjenkestoppen må ta slutt. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Stemmes ned

Bård Hoksrud (Frp) mener forslaget deres vil sikre arbeidsplasser.

– Så lenge man følger avstandskrav, registrering av gjester og har faste tilviste plasser, så bør det ikke være noe problem å ta et glass vin til maten. Når man i tillegg ser så mange som står i fare for å miste jobben, så bør forslaget være en selvfølge, sier Hoksrud til TV 2.

Forslaget behandles etter Stortingets hasteparagraf torsdag ettermiddag, men det ligger ikke an til at forslaget får flertall.

Helseministeren må stille

Hastebehandlingen betyr imidlertid at helseminister Ingvild Kjerkol må komme til Stortinget og redegjøre for regjeringens argumenter for skjenkestoppen. Og det er ventet at alle partier på Stortinget vil klargjøre sine posisjoner rundt skjenkestopp og øvrige tiltak.

Heller ikke Høyre kommer til å støtte Frps krav om umiddelbare endringer.

– Vi har stor forståelse for den vanskelige situasjonen mange serveringssteder har havnet i, men vi vil ikke instruere regjeringen i denne saken. Smitteverntiltak må være regjeringens ansvar, sier Høyres medlem av Helsekomiteen, Erlend Svardal Bøe.

SV vil heller ikke stemme for Frp-forslaget, men utelukker ikke at de kan ha andre forslag i tilknytning til saken.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum ønsker ikke å kommentere kravet om å oppheve skjenkestoppen, og viser til helseministeren som ansvarlig statsråd. Om ordførere i eget parti som har tatt til orde for lettelser i sjkenkeforbudet sier han følgende:

– Mange ordførere er urolige og utålmodige, og det er både bra og lett å forstå. Dette er vanskelig for mange, og selv skal jeg ha møter med serveringsnæringen lokalt på fredag, for å få vite mer om hvordan situasjonen oppleves for de som rammes, sier Slagsvold Vedum til TV 2.

Press fra mange kanter

Mandag kunne TV 2 fortelle at syv rødgrønne ordførere ber regjeringen om å avvikle skjenkestoppen. Tirsdag ba også regjeringens budsjettpartner SV om det samme.

Også leder i Fellesforbundet Jørn Eggum har bedt regjeringen om å stanse skjenkeforbudet.

Til tross for hardt press, også fra sine egne, sa Kjerkol til TV 2 tirsdag at det er uaktuelt å lette på tiltak før den 14. januar.