LANSERING: Apple-sjef Tim Cook gikk på scenen før pressekonferansen hvor teknologigiganten slipper nye produkter. Foto: AFP
LANSERING: Apple-sjef Tim Cook gikk på scenen før pressekonferansen hvor teknologigiganten slipper nye produkter. Foto: AFP

Apple har lansert nye produkter

Apple lanserer nye iPhoner, Airpods Pro, samt flere nye Apple Watch-modeller.

Onsdag klokken 19 i norsk tid startet Apple-pressekonferansen i Steve Jobs Theater i San Fransisco.

Apple-sjef Tim Cook kunngjorde at de skulle lansere følgende nye produkter: iPhone, Aripods og Apple Watch.

I forkant var det knyttet særlig spenning til en høyst sannsynlig lansering av iPhone14-serien.

Teknologikommentator Magnus Brøyn påpeker at mange nordmenn trykker eplet til brystet, og mener derfor det er grunn til å tro at mange lojale iOS-brukere vil gjøre oppgraderinger i år.

– Mange har ventet på større telefonoppgraderinger fra Apple en stund og dette kan være det året hvor telefonen til flere vil kunne fornyes, delvis rett og slett fordi mange har ventet en god stund.

LANG VENTETID: Teknologikommentator Magnus Brøyn sier at mange Apple-kunder har ventet lenge på større oppgraderinger. Foto: Berit Roald / NTB
LANG VENTETID: Teknologikommentator Magnus Brøyn sier at mange Apple-kunder har ventet lenge på større oppgraderinger. Foto: Berit Roald / NTB

Bedre batteritid

Sist ut i lanseringen, men øverst i denne artikkelen, kommer de nye iPhone-modellene.

iPhone 14 vil ha en 6,1 tommer skjerm, og iPhone 14 Plus vil komme med 6,7 tommer.

De vil komme i fem ulike farger - svart, hvit, lyseblå, lilla og rødt. iPhone 14 Plus skal ha den beste batteritiden noensinne.

Kameraet har blitt oppgradert, men har fortsatt 12 megapiksler. Kamerasensoren skal være større enn før, noe som skal gi 49 prosent bedre bildekvalitet. Frontkameraet har også blitt oppgradert med autofokus.

NYHETER: Onsdag lanserte Apple nye produkter. Foto: Carlos Barria/Reuters
NYHETER: Onsdag lanserte Apple nye produkter. Foto: Carlos Barria/Reuters

«Pille»-formet utskjæring

Ryktene stemte – iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max ble lansert. De kommer med nytt design, med en «pille»-formet liten utskjæring i toppen. Sensorene skal ha blitt designet på nytt for å ta opp mindre plass. Skjermen har fått tynnere rammer og høyere lysstyrke.

Pro-modellene kommer med forbedret kamera: 48 megapiksler med quad-piksel sensor.

En oppgradering teknologikommentator Brøyn1kaller for en «radikal forbedring».

– Forbedringene består av en kombinasjon av bedre optikk og linser samt ny programvare og kunstig intelligens som gir vesentlig bedre bilder under lite optimale forhold, deriblant når det er litt mørkt eller motivet er ulikt belyst, utdyper han.

I tillegg får man – som ventet – mye bedre zoom-muligheter både når man tar bilder og ikke minst etterpå, hvis man vil forstørre deler av et bilde, ifølge Brøyn.

– Her gjør Apple flere forbedringer som i sum gjør at kameraopplevelsen forbedres betydelig, noe som har verdi for de aller første, ettersom kameraet er den viktigste enkeltfunksjonen for mange på mobilen i dag, da det er en forlengelse av det digitale og sosiale livet vi lever ut i hverdagen.

Prisene i USA starter på 999 dollar for iPhone 14 Pro og 1099 for iPhone 14 Pro Max

Fertilitets-funksjon

Først ut av Apple Watch-modellene var Apple Watch Series 8. Foruten litt større skjerm enn tidligere, er designet det samme.

Smartklokken byr på flere funksjoner for sikkerhet, helse og tilkobling. 8-serien inneholder en ny funksjon med temperatursensor, spesifikt knyttet til fertilitetssporing for kvinner. Apple understreker at dataen lagres sikkert og ikke deles med noen.

Klokken skal også ha en funksjon som kan oppdage om eieren av klokka har vært i en bilulykke, og deretter automatisk sende lokasjon, slik at eieren kan få hjelp så raskt som mulig.

En funksjon som trolig overrasker mange. Også Brøyn.

– Det mest overraskende er på mange måter kanskje at Apple satser såpass mye på satellitt-alarmberedskap, og at det får såpass mye fokus, da det foreløpig bare blir tilgjengelig i USA og Canada og det skjer først senere i høst, sier Brøyn til TV 2.

Han tror den nye Apple-funksjonen kan være kjærkomment, kanskje spesielt i et land som Norge, hvor mange går fjellturer og er mye ute på sjøen - hvor det kan være dårlig dekning.

Likevel påpeker han at det vil ta tid før Norge vil kunne bli dekket av denne tjenesten.

Skiller seg ut

Prisene for 8-serien starter på 399 dollar for den rimeligste utgaven, og 499 dollar for versjonen med LTE.

I tillegg lanserer Apple en ny klokkenyhet – nemlig en ny variant av den mer rimelige Apple Watch SE. Klokken skal være 20 prosent raskere enn den forrige SE-modellen og skjermen er 30 prosent større en Apple Watch Series 3.

Prisen starter på 249 dollar i USA.

Neste klokke ut var den ultralette Apple Watch Ultra. Klokken har et design som skiller seg ut fra de tidligere Apple Watch-variantene. Klokken skal være tilpasset idrettsutøvere og aktive mennesker. Prislapp i USA: 799 dollar.

Nye Airpods

Apple slipper også en ny versjon av AirPods Pro. Det vises til at øreproppene har oppgradert støydemping. Apple hevder støydempingen er dobbelt så god som forrige generasjon med Airpods Pro.

Øreproppene skal komme med silikontupper i fire forskjellige størrelser. Batteritiden skal være seks timer, noe som er 30 prosent bedre enn forgjengeren, ifølge Apple. Prisen for Airpods Pro vil bli 249 dollar i USA.