Anne Aasheim går fra Dagbladet etter opplagsfall

Anne Aasheim trekker seg som sjefredaktør i Dagbladet etter fire år med så å si sammenhengende fall i opplaget. – Nå må andre krefter få slippe til, sier hun.

Sjefredaktør Anne Aasheim sa opp jobben sin torsdag etter sviktende resultater i løpet av de fire årene hun har sittet øverst i Dagbladet-redaksjonen. Dramatiske fall i opplag, dårlig økonomi og konfliktfylte nedbemanninger har preget den tradisjonsrike avisen de siste årene.

Nå forlater Aasheim redaksjonslokalene i Oslo «så fort hun får pakket». Hun orienterte de ansatte i avisen på et allmøte torsdag formiddag.

– Vi har lagt bak oss noen år nå med svak opplagsutvikling. Da må en sjefredaktør på et eller annet tidspunkt tre til side og slippe andre krefter til, sier Aasheim til NTB.

Hun peker først og fremst på det teknologiske skiftet med påfølgende endringer i folks medievaner som årsaken til den negative spiralen Dagbladet er og har vært inne i.

– Det tyngste med å forlate denne skuta er de fantastiske medarbeiderne. Vi har hatt en svært god dialog i tøffe tider, og det har jeg lyst til å takke de ansatte for, sier hun.

Fra torsdag er det Lars Helle som er konstituert sjefredaktør for avisen. Han er etikkredaktør og konstituert nyhetsredaktør.

Etter allmøtet ble det klart at også kultur- og debattredaktør Peter Raaum velger å forlate Dagbladet.

– Dette er noe som har modnet seg over tid. Det har ikke noe direkte å gjøre med Annes avgang, selv om timingen ikke er tilfeldig, sier Raaum til dagbladet.no.

Dagbladet skal i år kutte mer enn 50 årsverk. Det har ført til at redaksjonsklubben i avisen tidligere denne måneden trakk seg fra forhandlingene om nedbemanning. Nå er forhandlingene på sporet igjen. Anne Aasheim har selv sittet ved forhandlingsbordet.

Hun har flere ganger havnet i konflikt med avisens ansatte. I april i fjor måtte hun true med oppsigelser for å få grafikerne til å gå tilbake på jobb etter at de forlot arbeidet i protest mot sparetiltakene. Det førte til at avisen kom ut med flere blanke felt.

Nestleder i redaksjonsklubben, Kamilla Thoresen, framhever likevel at de har hatt et godt og konstruktivt samarbeid med sjefredaktøren. Hun er overrasket over at Aasheim trekker seg.

– Dette kom som en kjempeoverraskelse på oss. Vi ble orientert bare minutter før allmøtet og så ikke dette komme. Det er trist, sier hun til NTB.

Dagbladet har de siste årene slitt med et stadig lavere opplag. I 2010 har avisen budsjettert med et gjennomsnittsopplag på rundt 80.000. I 2005 var gjennomsnittet 162.000. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2